Η Γέλεν θα παροτρύνει τους ΥΠΟΙΚ της G20 να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, για τον τερματισμό της πανδημίας

NEWSROOM
Τζάνετ Γέλεν
Τζάνετ Γέλεν/ Φωτογραφία AP

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα παροτρύνει τους ομολόγους της στην ομάδα χωρών G20 αν εργαστούν για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19 στις αναπτυσσόμενες χώρες, διασφαλίζοντας ότι αυτές θα διαθέτουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για την υποστήριξη μιας δίκαιης ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε χθες, ένας αξιωματούχος του υπουργείου των Οικονομικών.

Η Γέλεν αναμένεται να λάβει μέρος σε μία ψηφιακή διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών από τις χώρες-μέλη της G20, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι προτεραιότητες των ΗΠΑ για τη διάσκεψη αυτή γίνονται γνωστές καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον της COVID-19 υποχωρούν σε αρκετές πλούσιες χώρες, αλλά εξακολουθούν να αυξάνονται σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ινδονησία που θα φιλοξενήσει την ψηφιακή διάσκεψη ανέφερε χθες 57.049 ημερήσια κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19.

Η πολυπληθέστερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είχε αρχικά προγραμματίσει τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της G20 με φυσική παρουσία στο Μπαλί. Ωστόσο, ο τόπος διεξαγωγής μεταφέρθηκε στην Τζακάρτα τον Ιανουάριο, όταν αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μιας διάσκεψης με την ψηφιακή συμμετοχή αρκετών αξιωματούχων.

Η Γέλεν θα παροτρύνει τα μέλη της G20 να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους στις ιδιαίτερες καταστάσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κάθε χώρα, ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στην ανάκαμψη, αλλά και να κλείσει το κενό που υπάρχει στην πρόσβαση για τα εμβόλια, αναφορικά με τις πιο φτωχές χώρες, όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει συμπεριληφθεί η προσπάθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στη διάθεση των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και τη διάγνωση και στη θεραπεία, επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η Γέλεν θα παροτρύνει επίσης, τις χώρες της G20 να υποστηρίξουν ένα προτεινόμενο παγκόσμιο ταμείο υπό την Παγκόσμια Τράπεζα για την υλοποίηση επενδύσεων στην πρόληψη πανδημιών και στην προετοιμασία μιας «συμφωνίας» για εκτιμώμενα κεφάλαια 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με το παγκόσμιο οικονομικό και ανθρωπιστικό κόστος της COVID-19.

Η Γέλεν θα εκφράσει επίσης, την εμπιστοσύνη της στη διατήρηση της δυναμικής μεταξύ των 136 χωρών για την επίτευξη μιας συμφωνίας για ένα ελάχιστο ποσοστό εταιρικού φόρου 15% αυτή τη χρονιά, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το 2023.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο υποστηρίζουν ευρέως τις προβλέψεις για έναν παγκόσμιο εταιρικό φόρο.

«Η υπουργός Γέλεν αναμένει ότι θα ενταχθούν ως προβλέψεις σε οποιαδήποτε μορφή του νομοσχεδίου Build Back Better (ΒΒΒ) όταν αυτό θα ψηφιστεί» πρόσθεσε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στο κοινωνικό νομοσχέδιο και στο νομοσχέδιο για το κλίμα, που προωθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το οποίο επί του παρόντος παραμένει στάσιμο στο Κογκρέσο.

Η Γέλεν στοχεύει ακόμη να προωθήσει την ανάληψη πιο δραστικών δράσεων για το κλίμα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα. Μεταξύ αυτών και της διάθεσης περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της μετάβασης μακριά από τα στερεά καύσιμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε στις δυνατότητες ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων για τη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ