Βρετανία: Ανακοίνωσε ότι θα ρυθμίσει κάποια ψηφιακά Stablecoins -Ετοιμάζει και NFT

NEWSROOM
Βρετανία: Ανακοίνωσε ότι θα ρυθμίσει κάποια ψηφιακά Stablecoins -Ετοιμάζει και NFT
Φωτό: Shutterstock

Το Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα ρυθμίσει ορισμένα κρυπτονομίσματα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για να καταστεί το Ηνωμένο Βασίλειο κόμβος για τις εταιρείες ψηφιακών πληρωμών.

«Τα λεγόμενα stablecoins θα γίνουν αναγνωρισμένες μορφές πληρωμής για να δώσουν στους ανθρώπους εμπιστοσύνη στη χρήση ψηφιακών νομισμάτων», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωση.

Τα Stablecoins έχουν σχεδιαστεί για να έχουν σταθερή αξία, κάτι που προδίδει και το όνομά τους, και συνοδεύονται με παραδοσιακά νομίσματα ή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός. Θεωρούνται λιγότερο ευμετάβλητα από άλλα μεγάλα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin. Τόνισε επίσης ότι θα εξετάσει τη ρύθμιση ενός πολύ ευρύτερου φάσματος ψηφιακών νομισμάτων αργότερα φέτος, αλλά δεν κατονόμασε ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Ο καγκελάριος Ρίσι Σουνάκ δήλωσε: «Θέλουμε να δούμε τις επιχειρήσεις (κρυπτονομισμάτων) του αύριο, και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και με την αποτελεσματική ρύθμιση μπορούμε να τους δώσουμε την εμπιστοδσύνη που χρειάζονται και να επενδύσουν μακροπρόθεσμα».

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επιβεβαιώσει ποια Stablecoins θα ρυθμιστούν. Στα πιο γνωστά περιλαμβάνονται τα Tether και Binance USD. Τα stablecoins χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στις ΗΠΑ για τη διευκόλυνση της διαπραγμάτευσης, του δανεισμού ή του δανεισμού άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο δεν λείπουν και οι αντιπαραθέσεις.

Η Tether, μια εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ, έχει έντονη κριτική για τις επιχειρηματικές της πρακτικές και της επιβλήθηκε πρόστιμο 41 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021 από την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων των ΗΠΑ για υποτιθέμενη εσφαλμένη αναγραφή των αποθεμάτων της.

Το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ότι η ρύθμιση των Stablecoins θα διασφαλίσει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν «με ασφάλεια» από το κοινό.

Η Βρετανία μπαίνει στην αγορά των NFTs

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι θα ζητήσει από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο να δημιουργήσει ένα NFT αυτό το καλοκαίρι. Τα NFTs είναι περιουσιακά στοιχεία στον ψηφιακό κόσμο που μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν αλλά δεν έχουν τη δική τους απτή μορφή.

Τα ψηφιακά tokens, τα οποία εμφανίστηκαν το 2014, μπορούν να θεωρηθούν ως πιστοποιητικά ιδιοκτησίας για εικονικά ή φυσικά περιουσιακά στοιχεία. Τα NFTs διαθέτουν μια μοναδική ψηφιακή υπογραφή που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντιγραφούν ή να αναπαραχθούν.

Ο υπουργός Χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Γλεν, δήλωσε ότι η χώρα βλέπει «τεράστιες δυνατότητες στην κρυπτογράφηση» και διαθέτει ένα «λεπτομερές σχέδιο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του blockchain και την υποστήριξη της ανάπτυξης ενός παγκοσμίως καλύτερου οικοσυστήματος κρυπτονγράφησης».

«Πώς φαίνεται το μέλλον της κρυπτογράφησης εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο; Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Αλλά πιστεύουμε ότι κάνοντας αυτή τη χώρα ένα φιλόξενο μέρος για την κρυπτογράφηση μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε σωρεία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε σε ομιλία του.

Οικονομικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες

Οι ρυθμιστικές αρχές τρέχουν να καταρτίσουν κανόνες για τη διαχείριση των κρυπτονομισμάτων εν μέσω ανησυχιών ότι η αυξανόμενη δημοτικότητά τους θα μπορούσε να απειλήσει τα καθιερωμένα χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Τον Δεκέμβριο, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε ότι ένω μόνο το περίπου το 0,1% του πλούτου του Ηνωμένου Βασιλείου κατέχεται επί του παρόντος ως ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, το ποσοστό αυτό αυξάνεται γρήγορα.

Ο Τζον Κάλνιφ δήλωσε στο BBC ότι εάν η αξία των κρυπονομισμάτων μειωθεί απότομα, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ προχωρούν στη διαμόρφωση κανονισμών εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων αποτελεί καταφύγιο για εγκληματίες.

Η εξόρυξη των κρυπονομισμάτων έχει χαρακτηριστεί εξαιρετικά ενεργοβόρα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το Bitcoin παράγει πλέον εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκρίσιμες με την Ελλάδα. Η Βρετανία παραδέχεται ότι υπάρχουν ανησυχίες γα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αλλά «θα εξετάσει προσεκτικά τη χρήση ενέργειας που συνδέεται με ορισμένες κρυπτοτεχνολογίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ