Σρι Λάνκα: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων

NEWSROOM
Διαδηλώσεις στη Σρι Λάνκα
Διαδηλώσεις στη Σρι Λάνκα/ Φωτογραφία AP

Διαδηλωτές ξαναβγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Σρι Λάνκα σήμερα, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με αύξηση των τιμών των καυσίμων και ελλείψεις βενζίνης και ντίζελ.

Μαζικές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετές πόλεις· έχουν αποκλειστεί μέσα μαζικής μεταφοράς, ανάμεσά τους τρένα, και παρεμποδίζονται οι μετακινήσεις σε σχολεία και επιχειρήσεις, είπε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

Χθες Δευτέρα άρχισαν να εφαρμόζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων μέχρι τώρα: αυτή του πετρελαίου ντίζελ ανέβηκε κατά 64%, αυτή της βενζίνης κατά 33% ανά λίτρο.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν έξω από το γραφείο του προέδρου Μαχίντα Ρατζαπάξα για ενδέκατη συνεχόμενη ημέρα. Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του αρχηγού του κράτους και του πρωθυπουργού του, που είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του Μαχίντα Ρατζαπάξα.

Η βαθιά οικονομική κρίση στη Σρι Λάνκα έχει προκαλέσει έλλειψη συναλλάγματος, ειδικά δολαρίων, κάτι με τεράστιο αντίκτυπο στις εισαγωγές. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση στο Κολόμπο κήρυξε στάση πληρωμών στο σύνολο του εξωτερικού της χρέους μέχρι νεοτέρας.

Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον νέο υπουργό Οικονομικών Αλί Σάμπρι συναντήθηκε με αντιπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον για να ζητήσει κατεπείγοντα δανεισμό και ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός ενδέχεται να το εξετάσει αν και αρχικά φάνηκε να έχει επιφυλάξεις, σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού.

Το κλιμάκιο υπέβαλε επίσημο αίτημα για τον δανεισμό της χώρας από τον λεγόμενο μηχανισμό ταχείας χρηματοδότησης (Rapid Financing Instrument, RFI) για να αμβλυνθούν τα προβλήματα στον εφοδιασμό της χώρας με βασικά είδη. Αρχικά, το ΔΝΤ ήταν της άποψης ότι δεν εκπληρώνονταν τα κριτήριά του, όμως η Ινδία τάχθηκε υπέρ της ιδέας να αξιοποιηθεί ο RFI, συνόψισε ο Σαμίρ Ζαβαχίρ, συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, μέσω Twitter.

Η κυβέρνηση Ρατζαπάξα σκοπεύει να δανειστεί 3 δισεκ. δολάρια από διάφορους πιστωτές –το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας, μεταξύ άλλων– για να ξεπεράσει την κρίση, είχε εξηγήσει ο κ. Σάμπρι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προ ημερών.

ΣΧΕΤΙΚΑ