Η βιομηχανία κρυπτογράφησης θέλει να γίνει «πράσινη» -Πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο ;

NEWSROOM
Bitcoins
Bitcoins/ Φωτογραφία AP

Κρυμμένο στη χιονισμένη Σουηδική Λαπωνία βρίσκεται ένα σύγχρονο χρυσωρυχείο. Αλλά αντί για αξίνες και φτυάρια, είναι γεμάτο χιλιάδες υπολογιστές.

Αυτά τα μηχανήματα, γνωστά και ως mining rigs, εργάζονται όλο το 24ωρο για να βρουν νέες μονάδες κρυπτονομισμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση, Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο crypto στον κόσμο.

Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να ανταγωνιστούν με άλλους σε όλο τον κόσμο για να βρουν την απάντηση σε ένα πολύπλοκο μαθηματικό παζλ, η δυσκολία του οποίου αυξάνεται όσο περισσότεροι υπολογιστές γνωστοί ως «ανθρακωρύχοι» εντάσσονται στο δίκτυο. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια του συστήματος και να αποτραπεί η απάτη.

Η όλη διαδικασία υποστηρίζει από κάτι που είναι γνωστό ως «απόδειξη εργασίας». Και καταναλώνει μια απίστευτα μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Το Bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο, χρησιμοποιεί επίσης αυτό το πλαίσιο. Σήμερα καταναλώνει τόση ενέργεια όλη καταναλώνει μια μικρή χώρα.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανησυχούν όλο και περισσότερο. Ορισμένες από αυτές, όπως η Κίνα, έχουν φτάσει στο σημείο να απαγορεύσουν εντελώς την εξόρυξη της κρυπτογράφησης.

Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το εν λόγω ορυχείο, ένα κτίριο που μοιάζει με αποθήκη και βρίσκεται σε στρατιωτική πόλη Boden, στεγάζει συνολικά 15.000 από αυτές τις εγκαταστάσεις εξόρυξης. Με 86.000 τετραγωνικά είναι μεγαλύτερο από γήπεδο ποδοσφαίρου.

Την εγκατάσταση διαχειρίζεται η Hive Blockchain, μια καναδική εταιρεία που επικεντρώνεται στη χρήση πράσινης και ανανεώσιμης ενέργειας για την εξόρυξη κρυπτογράφησης. Η λειτουργία της Hive στη Σουηδία τροφοδοτείται από ένα τοπικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο Boden, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η περιοχή φημίζεται για το πλεόνασμα φθηνής, ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Στη Βόρεια Σουηδία, το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται είτε στην υδροηλεκτρική είτε στην αιολική ενέργεια», δήλωσε ο Johan Eriksson, σύμβουλος της Hive. «Είναι 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ο Eriksson λέει ότι οι ανθρακωρύχοι κρυπτογράφησης χρησιμοποιούν πλεονάζουσα ενεργειακή ικανότητα που διαφορετικά θα είχε σπαταληθεί, με λίγα λόγια δεν «αφαιρείται» από τα νοικοκυριά της περιοχής. Αλλά η τεράστια ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία επιχειρήσεων όπως αυτή της Hive έχει θορυβήσει τους αξιωματούχους.

Η Finansinspektionen, η σουηδική υπηρεσία εποπτείας των οικονομικών, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει την εξόρυξη κρυπτογράφησης λόγω της τεράστιας χρήσης ενέργειας, «Οι παραγωγοί κρυπτογραφημάτων επιθυμούν να χρησιμοποιούν περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια και αυξάνουν την παρουσία τους στην σκανδιναβική περιοχή», ανέφερε ο οργανισμός σε παλιότερη ανακοίνωσή του.

«Η Σουηδία χρειάζεται την ανανεώσιμη ενέργεια που στοχεύουν οι παραγωγοί κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων για την μετάβαση των βασικών υπηρεσιών μας στο κλίμα και η αυξημένη χρήση από τους εξορύκτες απειλεί την ικανότητά μας να τηρήσουμε τη συμφωνία του Παρισιού», πρόσθεσε.

Είναι αρκετή η αποανθρακοποίηση;

Η εταιρεία κρυπτογράφησης Zumo με έδρα το Εδιμβούργο συμμετέχει στην Crypto Climate Accord, ένα συνασπισμό εταιρειών που στοχεύει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στη βιομηχανία των crypto έως το 2030.

Η Kirsteen Harrison, σύμβουλος κλιματικής πολιτικής της Zumo, λέει ότι η πρωτοβουλία εργάζεται πάνω σε ένα κομμάτι λογισμικού που θα είναι σε θέση να επαληθεύει την πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται στην εξόρυξη κρυπογράφησης ως ανανεώσιμη.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται αρκετές δοκιμές σχετικά με αυτό», δήλωσε η ίδια. «Αν αυτό είναι επιτυχές, τότε ελπίζουμε ότι θα διαχυθεί και στον υπόλοιπο τομέα», πρόσθεσε.

Η απλή αποανθρακοποίηση της παραγωγής κρυπτονομισμάτων μπορεί να μην είναι αρκετή όμως, σύμφωνα με ορισμένους ακτιβιστές. Η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές ομάδες ζητούν από την κοινότητα του Bitcoin να αντικαταστήσει τον μηχανισμό Proof of Work με έναν που ονομάζεται Proof of Stake. Αυτό θα καταργούσε το τεράστιο υπολογιστικό κόστος της επαλήθευσης νέων συναλλαγών κρυπτογράφησης.

Το Ethereus βρίσκεται επί του παρόντος στη μέση μιας μακράς μετάβασης σε Proof of Stake, μια κίνηση που οι υποστηρικτές λένε ότι θα μείωνε την ενεργειακή του κατανάλωση κατά πάνω από 99%. Και άλλα crypto όπως το Cardano και το Solan λειτουργούν σε proof of stake συστήματα.

Ωστόσο όπως αναφέρει η Harrison, η μεταφορά ενός κρυπονομήσματος όπως το Bitcoin μακριά από το Proof of Work είναι εύκολο να ειπωθεί, αλλά δύσκολο να πραγματοποιηθεί. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει επιλογή να καταργήσουμε το proof of work, επειδή δεν υπάρχει μόνο ένας που να έχει τον έλεγχο του συστήματος».

Δεν είναι ολοι σύμφωνοι

Παρά το γεγονός ότι η Hive και άλλες εταιρείες κρυπτογράφησης στρέφονται όλο και περισσότερο στην πράσινη ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, υπάρχουν πολλοί άλλοι που δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει με την στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από τότε που η Κίνα απαγόρευσε την εξόρυξη κρυπτογράφησης, οι υποστηρικτές του Bitcoin ήλιζαν ότι αυτό θα έκανε το ψηφιακό νόμισμα πιο πράσινο. Όμως, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι η εξόρυξη Bitcoin έγινε πιο βρώμικη το 2021, με τους ανθρακωρύχους να συρρέουν στην πραγματικότητα σε περιοχές που εξαρτώνται περισσότερο από τον άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα, όπως το Καζακστάν και οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Τέξας και το Κεντάκι.

Μέρος του προβλήματος είναι η αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin. Ενώ υπάρχουν διάφορες ομάδες που ισχυρίζονται ότι τώρα εκπροσωπούν τη βιομηχανία, το Bitcoin δεν έχει καμία κεντρική αρχή και ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στο δίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ