Γερμανία: Εξακολουθεί να μπορεί να αποφευχθεί έλλειψη φυσικού αερίου στη χώρα, σύμφωνα με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή

NEWSROOM
Γερμανία: Εξακολουθεί να μπορεί να αποφευχθεί έλλειψη φυσικού αερίου στη χώρα, σύμφωνα με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή
Φώτο: Shutterstock

Εξακολουθεί να μπορεί να αποφευχθεί έλλειψη φυσικού αερίου στη Γερμανία, μολονότι οι ρωσικές προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προβλέπεται να μειωθούν κατά το ήμισυ, ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας, προειδοποιώντας ωστόσο τη βιομηχανία και τους καταναλωτές ότι θα πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά για την εξοικονόμηση αερίου.

Η Gazprom, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, η οποία ελέγχεται από το κράτος, έχει ανακοινώσει ότι οι ροές θα μειωθούν στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, στο ένα πέμπτο της δυναμικότητάς του αγωγού, από σήμερα επειδή πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία τουρμπίνας σε σταθμό συμπίεσης βάσει οδηγιών ομάδας επιτήρησης της βιομηχανίας.

Ο Κλάους Μίλερ, ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής για το φυσικό αέριο Bundesnetzagentur, δήλωσε ότι η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες, εξακολουθεί να μπορεί να αποφύγει έλλειψη φυσικού αερίου που θα απαιτούσε από αυτήν να θέσει σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο σχεδίου της έκτακτης ανάγκης, που θα οδηγούσε σε παροχές με το δελτίο.

Ωστόσο ο Μίλερ σημείωσε ότι θα χρειαστεί να καταβληθούν προσπάθειες και από την βιομηχανία και από τους καταναλωτές για να μειωθεί η χρήση φυσικού αερίου.

"Το κρίσιμο ζήτημα είναι η εξοικονόμηση φυσικού αερίου", σημείωσε ο Μίλερ. "Θα ήθελα να ακούσω λιγότερα παράπονα και περισσότερες αναφορές (από τις βιομηχανίες που να λένε ότι) εμείς ως τομέας συμβάλουμε σε αυτό", δήλωσε στο δίκτυο Deutschlandfunk.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό. Ωστόσο το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι μειώσεις στην παροχή προκλήθηκαν από ζητήματα συντήρησης και επίσης ότι αποτελούν συνέπεια των δυτικών κυρώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ