Θετικός στην covid βρέθηκε ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ

NEWSROOM
Julian Assange
Julian Assange/ Φωτογραφία AP

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ βρέθηκε θετικός στην covid-19 στη φυλακή Μπέλμαρς κοντά στο Λονδίνο, όπου κρατείται, ανακοίνωσε σήμερα η σύζυγός του.

«Βρέθηκε θετικός στην covid το Σάββατο, την ημέρα κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για να τον στηρίξουν», δήλωσε η Στέλα Ασάνζ μιλώντας στο πρακτορείο PA.

Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι «προφανώς ανήσυχη» για την υγεία του Τζούλιαν, διευκρινίζοντας ότι έχει τεθεί σε απομόνωση στο κελί του.

Το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το βρετανικό κοινοβούλιο ζητώντας να σταματήσει η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοσή του, προκειμένου να δικαστεί για ποινικά αδικήματα από τα αμερικανικά δικαστήρια.

Στις ΗΠΑ ο 51χρονος Ασάνζ κατηγορείται για 18 αδικήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της κατασκοπείας, επειδή ανάρτησε στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα. Οι δικηγόροι του έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία το 2019 αφού είχε καταφύγει επί σχεδόν επτά χρόνια στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο. Έκτοτε κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς.

ΣΧΕΤΙΚΑ