Τι σημαίνει για τον πλανήτη η αυξημένη ισχύ του Σι Ζινπίνγκ

Το διάγγελμα του Σι Τζινπίνγκ / AP Images

Ο 69χρονος Σι Ζινπίνγκ βγήκε από το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που γίνεται κάθε πέντε χρόνια πιο ισχυρός από ποτέ, γεμίζοντας τα ανώτερα αξιώματα του κόμματος με συμμάχους του.

Αυτός ο πιστός εσωτερικός κύκλος του Κινέζου Προέδρου όχι μόνο ενδυνάμωσε τη θέση του στην εξουσία, αλλά έδεσε και πιο σφιχτέ τη μοίρα του με το μέλλον της χώρας. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η πορεία της χώρας είναι άρρηκτα δεμένη με το όραμα και τις φιλοδοξίες ενός ανθρώπου, με ελάχιστα περιθώρια διαφωνίας από άλλους παίκτες.

Στα μάτια του Σι, η Κίνα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη τους στόχου της «εθνικής αναγέννησης» και στη διεκδίκηση της θέσης της στον κόσμο. Όμως, το μέλλον είναι γεμάτο με «θυελλώδεις ανέμους, ταραχώδη νερά, ακόμα και επικίνδυνες καταιγίδες» - όπως είπε ο ίδιος ο Σι στις ομιλίες του κατά την έναρξη και τη λήξη του συνεδρίου.

Ειδικοί θεωρούν ότι η απάντηση του Σι στο σκοτεινό μέλλον που έρχεται είναι να ενδυναμώσει την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Κίνας και την ασφάλεια απέναντι στις πιθανές απειλές. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο Σι θα αυξήσει τους ελέγχους και θα εμπλακεί σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική.

Το τι θα κάνει και πώς θα επηρεάσει βαθιά ολόκληρο τον κόσμο.

Το σημαντικότερο όλων είναι οι σχέσεις του με τη Δύση. Ο Σι ξεκινάει την τρίτη του θητεία σε ένα διαφορετικό διεθνές τοπίο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Δύσης έχουν αλλάξει δραματικά, καθώς συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, οι εντάσεις για την Ταϊβάν, ο COVID-19, το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο, αλλά και η άρνηση της Κίνας να καταδικάσει ανοιχτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το πενταετές πρόγραμμα που παρουσίασε ο Σι Ζινπίνγκ στο συνέδριο μιλούσε για «δραστικές αλλαγές» στη διεθνή σκηνή, συμπεριλαμβανομένων και των «εξωτερικών προσπαθειών να εκβιάσουν, περιορίσουν, μπλοκάρουν και να ασκήσουν πιέσεις» στην Κίνα – ορολογία που χρησιμοποιείται συχνά από τους Κινέζους διπλωμάτες για να περιγράψουν τις δράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι πιέσεις που ασκούνται στο Πεκίνο είναι πιθανό να επηρεάσουν και τη στενή σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα. Παρά το γεγονός ότι η Κίνα προσπαθεί να εμφανιστεί ως ουδέτερος παίκτης στον πόλεμο της Ουκρανίας, έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη Ρωσική εισβολή, ενώ έχει κατηγορήσει τη Δύση για τη συμπλοκή – με ειδικούς να παρατηρούν ότι η δυναμική αυτή είναι απίθανο να αλλάξει στο μέλλον.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα είναι η απειλή στην Ταϊβάν. Κατά το άνοιγμα του συνεδρίου, ο Σι έλαβε το πιο θερμό χειροκρότημα από τους προσεκτικά επιλεγμένους συνέδρους όταν δεσμεύτηκε να «επανενώσει» τη χώρα με την Ταϊβάν. Ο ίδιος μίλησε για «ειρηνική διαδικασία» χωρίς, όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο χρήσης βίας, αν χρειαστεί.

Όσον αφορά τη διεθνή σκηνή, ο Σι, σε τηλεοπτικό μήνυμά του όταν ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του, ισχυρίστηκε ότι η πόρτα της Κίνας «θα ανοίξει πιο διάπλατα» στον κόσμο και η ανάπτυξή της «θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες».

Όμως, η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή πιο κλειστή απ’ όσο έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες, καθώς ο Σι συνεχίζει να στηρίζει την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων του Covid, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιοι περιορισμοί στα σύνορα και η ανάπτυξη να επιβραδύνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ