Βρετανία: Παρά τη σημερινή πτώση, η στερλίνα οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τα μέσα του 2020

NEWSROOM
Βρετανία: Παρά τη σημερινή πτώση, η στερλίνα οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τα μέσα του 2020
Shutterstock

Πτώση σημείωσε σήμερα η στερλίνα αλλά οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό της εδώ και πάνω από ένα χρόνο καθώς η αναταραχή στη βρετανική πολιτική σκηνή τις τελευταίες εβδομάδες φάνηκε τελικά να αποκλιμακώνεται.

Η λίρα, που υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,0327 έναντι του δολαρίου στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 3,5% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2020, όταν ενισχύθηκε κατά 5,5%.

Από το ιστορικό χαμηλό του Σεπτεμβρίου, έχει ανακτήσει το 11% της αξίας της.

Η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα κατά 75 μονάδες βάσης όταν συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η βρετανική οικονομία επιβραδύνεται, αλλά το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και το αδύναμο νόμισμα τροφοδότησαν τη κρίση του κόστους διαβίωσης που οδήγησε τον πληθωρισμό σε διψήφια επίπεδα.

Το οικονομικό σχέδιο της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας, που περιελάμβανε δισεκατομμύρια μη χρηματοδοτούμενων μειώσεων φόρων, οδήγησε σε περιδίνηση την αγορά ομολόγων. Έκτοτε η Τρας αντικαταστάθηκε από τον Ρίσι Σούνακ, που διατήρησε τον Τζέρεμι Χαντ στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο Χαντ απέσυρε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων στο σχέδιο της Τρας, βοηθώντας να επιστρέψει μια αίσθηση σταθερότητας στις βρετανικές αγορές.

Η λίρα σημείωσε πριν από λίγο πτώση 0,6% έναντι του δολαρίου, στο 1,1545 δολάριο και 0,3% έναντι του ευρώ στις 86,05 πένες.

ΣΧΕΤΙΚΑ