Covid-19 : Η Κίνα αναπροσαρμόζει την πολιτική της

NEWSROOM
Covid-19 : Η Κίνα αναπροσαρμόζει την πολιτική της
SOOC

Η Κίνα αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και μεθαύριο, Τετάρτη, νέα μέτρα για να χαλαρώσει περαιτέρω κάποιους από τους αυστηρότερους στον κόσμο περιορισμούς για την COVID-19, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters, με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στην προοπτική αλλαγών μετά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις και τον αυξανόμενο οικονομικό αντίκτυπο.

Η πολιτική της ‘μηδενικής COVID’ που στόχο έχει την εξάλειψη της μετάδοσης αποτελεί εξαίρεση καθώς οι περισσότερες χώρες προσπαθούν να συμβιώσουν με την ασθένεια, αλλά τον περασμένο μήνα ήρθαν 20 νέα μέτρα για τη βελτιστοποίηση των ελέγχων, εν μέσω αύξησης της απογοήτευσης των πολιτών.

Μετά τις ασυνήθιστες διαδηλώσεις του Νοεμβρίου σε πάνω από 20 πόλεις, βασικοί πυλώνες της πολιτικής, όπως ορισμένα υποχρεωτικά τεστ ακόμα και γραπτά μηνύματα για το πόσο φονικός είναι ο ιός, αλλάζουν.

Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις για αυτό το σημείο καμπής στην πολιτική αυτή που αποτελεί σήμα κατατεθέν του προέδρου Σι Τζινπίνγκ:

Εγκαταλείπει η Κίνα την Πολιτική της «μηδενικής covid» ;

Όχι ακόμα, αλλά κάνει αυξανόμενες προσαρμογές, χαλαρώνοντας την υποχρεωτικότητα των τεστ και τους κανόνες καραντίνας.

Οι αλλαγές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και πραγματοποιούνται ακόμα και σε πόλεις όπως τη Γκουανγκτζόου και το Πεκίνο, την πρωτεύουσα, παρά τα πρόσφατα ρεκόρ κρουσμάτων.

Αξιωματούχοι είπαν στις τοπικές αρχές να μην χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση για όλους, όπως γινόταν έως τώρα. Αντ’ αυτού, οι δημοτικές αρχές ‘κλείνουν’ κτίρια διαμερισμάτων και μεμονωμένα συγκροτήματα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων, αντί για οικοδομικά τετράγωνα.

Περισσότερες αλλαγές μπορεί να υιοθετηθούν ίσως και μεθαύριο, Τετάρτη.

Για ποιο λόγο γίνονται οι αλλαγές τώρα ;

Η κόπωση των πολιτών με την πολιτική της ‘μηδενικής COVID’ αυξάνεται και η έξαρση που οδήγησε σε lockdowns σε πολλές πόλεις τον περασμένο μήνα, συχνά χωρίς προειδοποίηση, επέτεινε το αίσθημα οργής.

Παράλληλα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σφυροκοπείται από περιορισμούς που έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση της κατανάλωσης και περιορισμό των μετακινήσεων και έχουν διαταράξει την παραγωγή των εργοστασίων και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Το 20ο συνέδριο του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο, όπου ο Σι εξασφάλισε μια Τρίτη πενταετή θητεία στην ηγεσία, θεωρήθηκε ορόσημο που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της πολιτικής αυτής.

Τι κάνει η Κίνα για να προετοιμαστεί για τη χαλάρωση;

Η χώρα πρόσφατα ανακοίνωσε τις προσπάθειες για ενίσχυση του εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων. Οι αρχές σε ορισμένες πόλεις έχουν κυκλοφορήσει ένα νέο εισπνεόμενο ενισχυτικό εμβόλιο κατά της COVID από την CanSino Biologics.

Ωστόσο πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Κίνα δεν έχει κάνει αρκετά.

Δεν έχει εγκρίνει ακόμα τα ξένα εμβόλια mRNA που είναι περισσότερο αποτελεσματικά κατά της COVID-19. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι ο Σι είναι απρόθυμος να δεχθεί τα εμβόλια της Δύσης.

Ορισμένοι ειδικοί ζητούν περισσότερες αναμνηστικές δόσεις και ενισχυμένες υγειονομικές υπηρεσίες, αφού η ανοσία της αγέλης είναι χαμηλή καθώς ο ιός διατηρήθηκε σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας.

Οι προβλέψεις για θανάτους από το τελικό εκ νέου άνοιγμα κυμαίνονται από 1,55 εκατ. σε πάνω από 2 εκατ., ανάλογα με τα ποσοστά εμβολιασμού και την ετοιμότητα των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ωστόσο ο τωρινός απολογισμός των 5.235 θανάτων λόγω επιπλοκών της COVID είναι ένα ελάχιστο ποσοστό του κινεζικού πληθυσμού του 1,4 δισεκ. κατοίκων, και εξαιρετικά χαμηλός συγκριτικά με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Πως έχουν αντιδράσει οι πολίτες στις αλλαγές;

Με ανακούφιση και ανησυχία. Πολλοί, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, απογοητευμένοι από τις δυσκολίες, την αβεβαιότητα, τις οικονομικές συνέπειες και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που συνοδεύουν την πολιτική της ‘μηδενικής COVID’ αντιδρούν θετικά στον τερματισμό της.

Ωστόσο άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, ανησυχούν για τις συνέπειες ενός μεγαλύτερου ξεσπάσματος. Ο φόβος απέναντι στην ασθένεια είναι μεγάλος μετά τα αυστηρά μέτρα ελέγχου, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δίνουν έμφαση στους θανάτους και το χάος σε άλλες χώρες, ειδικά στις ΗΠΑ.

Οι πρόσφατες αλλαγές των κανόνων και η ανομοιόμορφη εφαρμογή τους έχουν προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς.

Τι σημαίνει αυτό για το πλήρες «άνοιγμα»;

Η Κίνα έχει πρακτικά κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό για σχεδόν 3 χρόνια. Οι διεθνείς πτήσεις είναι ένα μέρος μόνο των προ της πανδημίας επιπέδων και όσοι φθάνουν στη χώρα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για οκτώ ημέρες.

Πολλοί αναλυτές έχουν πει ότι το εκ νέου άνοιγμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, μετά τη χειμερινή περίοδο της γρίπης και την ετήσια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου που συνήθως αρχίζει στις 5 Μαρτίου.

Η Goldman Sachs ανέφερε ότι αναμένει σταδιακό άνοιγμα από τον Απρίλιο.

Ωστόσο ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, οικονομολόγος που ασχολείται με την Κίνα στην Capital Economics, ανέφερε ότι μια κίνηση απομάκρυνσης από την πολιτική της ‘μηδενικής COVID’ είναι απίθανη ακόμα και το 2023, επικαλούμενος τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους, μεταξύ άλλων παραγόντων. Αναλυτές της JPMorgan έχουν προειδοποιήσει ότι ο δρόμος προς το εκ νέου άνοιγμα είναι πιθανόν να έχει αναταράξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ