Σε ετοιμότητα η ΕΕ για το ξέσπασμα Covid-19 στην Κίνα -Τι αποφάσισε η επιτροπή της Κομισιόν

NEWSROOM
Κίνα
Κίνα/ Φωτογραφία AP

H Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε τα κράτη-μέλη να συντονιστούν και να εφαρμόσουν κοινά μέτρα, σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα.

Μετά την έκτακτη συνάντηση για την εξέταση της κατάστασης με τη νόσο Covid-19 στην Κίνα, η επιτροπή -μια άτυπη συμβουλευτική ομάδα για την ασφάλεια της υγείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- τόνισε ότι «ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές είναι κρίσιμος. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας».

Κομισιόν για Covid-19 στην Κίνα: Παραμένουμε σε επαγρύπνηση

Σύμφωνα με το ΑΡ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα σε μια προσπάθεια να εξορθολογιστεί ο έλεγχος των ταξιδιωτών από την Κίνα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι η παραλλαγή BF7 Oμικρον, που επικρατεί στην Κίνα, ήταν ήδη ενεργή στην Ευρώπη και ότι η απειλή της δεν έχει αυξηθεί σημαντικά.

«Ωστόσο, παραμένουμε σε επαγρύπνηση και θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης, εάν χρειαστεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ.

Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση της Ιταλίας, που επλήγη σφοδρά από το πρώτο κύμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, να επιβάλει υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ αντιγόνου για την Covid-19 σε όλους τους προερχόμενους από την Κίνα ταξιδιώτες, με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Οράτσιο Σκιλάτσι, να σημειώνει ότι «το μέτρο είναι ουσιώδες για τη διασφάλιση της εποπτείας και ταυτοποίησης τυχόν παραλλαγών του ιού, ώστε να προστατευθεί ο ιταλικός πληθυσμός».

Παρόλο που οι ειδικοί σε θέματα ιών στην ΕΕ υποβάθμισαν τον άμεσο κίνδυνο, η Ιταλία κατέστησε την Τετάρτη υποχρεωτικό το τεστ Covid-19 για όλους τους επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που φθάνουν από την Κίνα.

Περισσότερο από το 50% των ατόμων που ελέγχθηκαν κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου,, τις τελευταίες ημέρες, βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Διχασμένη για τα μέτρα η Ευρώπη -Πιέζει η Μελόνι, διαφωνούν Γαλλία-Γερμανία

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι αύξησε την Πέμπτη τις πιέσεις προς την ΕΕ να ακολουθήσει την προσέγγιση της Ιταλίας. Η ίδια δήλωσε ότι η απαίτηση να υποβάλλονται σε εξετάσεις Covid όλοι οι επιβάτες από την Κίνα «είναι αποτελεσματική μόνο εάν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνοντας ότι πολλοί φθάνουν αεροπορικώς στην Ιταλία με ανταπόκριση μέσω άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στη Γερμανία, ωστόσο, η κυβέρνηση είχε διαφορετική θέση. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει αναπτυχθεί μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή σε αυτό το ξέσπασμα στην Κίνα … η οποία θα επέφερε αντίστοιχους ταξιδιωτικούς περιορισμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σεμπάστιαν Γκέλντε.

Στην ίδια γραμμή με τη Γερμανία βρίσκονται και οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Βρετανίας.

Ούτε, όμως, η Νορβηγία και η Φινλανδία εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν όρους στις αφίξεις από την Κίνα, επειδή υπάρχει ήδη σημαντικός αριθμός μολύνσεων από Covid στις σκανδιναβικές χώρες και είναι λίγοι οι ταξιδιώτες από το ασιατικό κράτος αυτή την εποχή του έτους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

«Είναι άσκοπο», δήλωσε ο Jari Jalava, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στην υγειονομική αρχή της Φινλανδίας, στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Yle.

Μετά από αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο αποκορύφωμα της πανδημίας, η ΕΕ επέστρεψε σε ένα προ της πανδημίας σύστημα ελεύθερων ταξιδιών αυτό το φθινόπωρο, αλλά τα κράτη-μέλη συμφώνησαν ότι ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί -σε περίπτωση που χρειαστεί- αμέσως, για να αντιμετωπιστεί μια απροσδόκητη πρόκληση.

ΗΠΑ, Ιταλία και άλλες χώρες παίρνουν μέτρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη νέα μέτρα για υποχρεωτικά τεστ όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ασιατικών κρατών.

Η Ιαπωνία θα απαιτεί αρνητικό τεστ Covid-19 κατά την άφιξη για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ενώ και η Μαλαισία ανακοίνωσε νέα μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης. Η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν συγκαταλέγονται, επίσης, στις χώρες που απαιτούν αρνητικό τεστ για τον ιό για τους επισκέπτες από την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ