Σι Τζινπίνγκ: Η χώρα δεν μπορεί να υπολογίζει παρά μόνο στον εαυτό της για να αναπτυχθεί

NEWSROOM
Σι Τζινπίνγκ: Η χώρα δεν μπορεί να υπολογίζει παρά μόνο στον εαυτό της για να αναπτυχθεί
Το διάγγελμα του Σι Τζινπίνγκ / AP Images

Η Κίνα πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της παραγωγής και να μπορεί να το κάνει μόνη της, εκτίμησε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ την ώρα που η χώρα του είναι αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

"Λέω συχνά πως υπάρχουν δύο (κρίσιμα) πράγματα να διασφαλίσουμε: το πρώτο είναι το μπολ φαγητού της Κίνας", υπογράμμισε κατά την ετήσια σύνοδο του κοινοβουλίου, αναφερόμενος στην επισιτιστική ασφάλεια.

"Το δεύτερο, είναι να οικοδομήσουμε έναν ισχυρό βιομηχανικό τομέα", εκτίμησε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με τις δηλώσεις που δημοσιεύει σήμερα η Λαϊκή Ημερησία, το όργανο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

"Μία μεγάλη χώρα 1,4 δισ. κατοίκων δεν πρέπει να υπολογίζει παρά μόνο στον εαυτό της προκειμένου να επιλύσει αυτές τις δύο προβληματικές", δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος. "Οι διεθνείς αγορές δεν μπορούν να μας προστατεύσουν."

Μιλούσε χθες Κυριακή στο Πεκίνο στους βουλευτής της Ζιανγκσού, μιας από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά παραθαλάσσιες επαρχίες.

Η ανάπτυξη κρίσιμων τομέων θα επιτρέψει στην Κίνα να γίνει "μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα απ΄όλες τις πλευρές" δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ σύμφωνα με άλλες δηλώσεις που δημοσιοποίησε το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίδονται κυρίως σε μια άγρια μάχη για την κατασκευή ημιαγωγών, αυτών των μικροσκοπικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones), των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Στο όνομα μιας υποτιθέμενης απειλής στην εθνική ασφάλειά της, η Ουάσινγκτον πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τις κυρώσεις σε βάρος κατασκευαστών κινεζικών τσιπ, που παρεμποδίζονται στο εξής στην προμήθεια αμερικανικής τεχνολογίας.

Η Κίνα αποκάλυψε ανακοίνωσε την Κυριακή στόχο ανάπτυξης "περίπου 5%" για το 2023, κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου του κοινοβουλίου στη διάρκεια της οποίας ο Σι Τζινπίνγκ θα λάβει νέα εντολή για πενταετή προεδρική θητεία.

Η χώρα ανακοίνωσε εξάλλου αυξημένο προϋπολογισμό άμυνας για το 2023 σε ένα πλαίσιο δυσπιστίας των ασιατικών γειτόνων της, των Ηνωμένων Πολιτειών και στο εξής και του ΝΑΤΟ απέναντι στην αύξηση της δύναμής της.

ΣΧΕΤΙΚΑ