Τον πρώην CEO της Mastercard πρότεινε για επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Μπάιντεν

NEWSROOM
Ajay Banga- Φωτογραφία AP
Ajay Banga- Φωτογραφία AP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όρισε τον Ινδοαμερικανό επιχειρηματία Ajay Banga ως τον εκλεκτό των ΗΠΑ για να ηγηθεί της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η κίνηση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στην τράπεζα να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Banga ηγήθηκε του κολοσσού πιστωτικών καρτών Mastercard για περισσότερο από μια δεκαετία και τώρα εργάζεται σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχε την εμπειρία να βοηθήσει την τράπεζα να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη των στόχων της. Εναπόκειται στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να ορίσει επίσημα τον επόμενο επικεφαλής της.

«Πολλαπλασιαστής δύναμης»

Την Τετάρτη, η τράπεζα είπε ότι σχεδίαζε να πάρει συνεντεύξεις από μια λίστα με έως και τρεις υποψηφίους και είχε στόχο να ορίσει έναν νέο ηγέτη μέχρι τις αρχές Μαΐου. Είπε ότι οι γυναίκες υποψήφιες ενθαρρύνονται έντονα.

Δεν είναι σαφές εάν άλλες χώρες θα υποβάλουν άλλες προτάσεις.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν παραδοσιακά επιφορτισμένες με την επιλογή του ατόμου που θα ηγηθεί του ιδρύματος, το οποίο δανείζει δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες κάθε χρόνο.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι ήθελε να δει την Παγκόσμια Τράπεζα να λειτουργεί ως «πολλαπλασιαστής δύναμης για τα καλά θέτοντας τη σωστή ατζέντα».

Είπε ότι ο κ. Banga ήταν «μοναδικά» εξοπλισμένος για να αναλάβει αυτή την ευθύνη, δείχνοντας το ιστορικό του στη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ κυβερνήσεων, εταιρειών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Πλέον, πολίτης των ΗΠΑ, ο κ. Banga ξεκίνησε την καριέρα του στην πατρίδα του την Ινδία, όπου ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του στρατού. Εργάστηκε στη Nestle και τη Citigroup πριν ενταχθεί στη Mastercard.

Ο κ. Banga αποσύρθηκε από την εταιρεία το 2021 και τώρα υπηρετεί ως αντιπρόεδρος στην General Atlantic, μια εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, όπου συμμετέχει στο συμβουλευτικό συμβούλιο του ταμείου της για το κλίμα 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Λευκό Οίκο ως συμπρόεδρος της Συνεργασίας για την Κεντρική Αμερική, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην αύξηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή, για να προσπαθήσει να ανακόψει τη ροή μεταναστών προς τις ΗΠΑ.

Οι δεκαετίες στην επιχείρηση του κ. Banga μπορεί να βοηθήσουν να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην τράπεζα στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών, που συχνά επικρίνουν διεθνείς οργανισμούς, δήλωσε η Amanda Glassman, εκτελεστική αντιπρόεδρος στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης.

Ωστόσο, είπε ότι μένει να φανεί αν ήταν η σωστή επιλογή, σημειώνοντας ότι είχε λιγότερη εμπειρία με την κυβέρνηση και το αναπτυξιακό έργο που είναι ο πυρήνας της δουλειάς της τράπεζας.

«Ανυπομονούμε να ακούσουμε το όραμά του για το τι πρέπει να είναι η τράπεζα», είπε.

Όποιος γίνει ο επόμενος ηγέτης της τράπεζας θα αντιμετωπίσει την πρόκληση να προσπαθήσει να εξισορροπήσει τις άμεσες οικονομικές ανάγκες των χωρών χαμηλού εισοδήματος, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, ενώ θα στραφούν προς την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, οι παγκόσμιες συγκρούσεις και οι κίνδυνοι πανδημίας - όλα χωρίς κανένα καθαρίστε επιπλέον χρήματα στο τραπέζι.

«Υπάρχουν πολλά που οδηγούν σε αυτήν την επόμενη φάση της στρατηγικής της Παγκόσμιας Τράπεζας», είπε η κ. Glassman. «Είναι μια στιγμή που η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί είτε να προχωρήσει ώστε να είναι πραγματικά σχετική είτε να περιθωριοποιηθεί και όχι σημαντική».

Αν και υπάρχει γενική συναίνεση ότι η τράπεζα πρέπει να εξελιχθεί, "υπάρχει λιγότερη συμφωνία για το πώς και υπάρχει μια ανησυχία για την πράξη εξισορρόπησης που πρέπει να γίνει", πρόσθεσε.

Εάν επιβεβαιωθεί, ο κ. Μπάνγκα θα αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος προτάθηκε από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και είπε αυτόν τον μήνα ότι θα παραιτηθεί από τη θέση μέχρι τον Ιούνιο, σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη λήξη της πενταετούς θητείας του.

Είχε επικριθεί από περιβαλλοντικούς υποστηρικτές για την αργοπορία του να κατευθύνει τους πόρους της τράπεζας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πέρυσι, αποδοκιμάστηκε δημόσια από τον Λευκό Οίκο, αφού είπε ότι δεν ήξερε εάν τα ορυκτά καύσιμα οδηγούν την κλιματική αλλαγή, παρατηρήσεις για τις οποίες αργότερα ζήτησε συγγνώμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ