Μπάιντεν: Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ασφαλές

NEWSROOM
Joe Biden-Φωτογραφία AP
Joe Biden-Φωτογραφία AP

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε σημερινό του διάγγελμα διαβεβαίωσε ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές ενώ υποσχέθηκε αυστηρότερες τραπεζικές ρυθμίσεις στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB και της Signature Bank.

«Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε. Οι μικρές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες έχουν καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες μπορούν να πάρουν ανάσα, γνωρίζοντας ότι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και τους λογαριασμούς τους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε επίσης ότι για τη διάσωση των περιουσιακών στοιχείων των δύο τραπεζών, η αρμόδια επιτροπή δεν θα αντλήσει χρήματα από τους φορολογούμενους, ενώ δήλωσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο. Εξ ου και σημείωσε πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί και ότι θα ζητήσει ο ίδιος προσωπικά από το κογκρέσο να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες για τις τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι επενδυτές των δύο τραπεζών δεν θα προστατευθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ