Χιλιάδες υπάλληλοι της Credit Suisse ψάχνουν εναγωνίως για δουλειά

NEWSROOM
Credit Suisse
Credit Suisse

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε όλο τον κόσμο δέχονται μια πρωτοφανή πλημμύρα τηλεφωνημάτων από τραπεζίτες της Credit Suisse που αναζητούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς η ελβετική τράπεζα πρόκειται να εξαγοραστεί από τη UBS.

Από τη Σιγκαπούρη έως το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, εταιρείες πρόσληψης και ανταγωνίστριες τράπεζες δέχονται τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνήματα από ανήσυχο προσωπικό της Credit Suisse, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομα από περισσότερες από δώδεκα εταιρείες με γνώση του ζητήματος.

Μια εταιρεία στη Σιγκαπούρη διαχειρίστηκε ερωτήσεις από περίπου 30 τραπεζίτες της Credit Suisse σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας τη Δευτέρα, ενώ άλλη εταιρεία προσλήψεων στο Χονγκ Κονγκ έχει μιλήσει με περισσότερους από 20 ανώτερους επενδυτικούς τραπεζίτες από την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν οι πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Εν τω μεταξύ, μια εταιρεία που επικεντρώνεται σε προσλήψεις διευθύνοντων συμβούλων ανέφερε ότι έχει λάβει τέτοιες κλήσεις από τα τέλη της Παρασκευής.

Μία εταιρεία προσλήψεων στο Λονδίνο - όπου η Credit Suisse απασχολεί περίπου 5.500 άτομα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της - ανέφερε ότι δεχόταν τηλεφωνήματα όλο το Σαββατοκύριακο, ιδίως από άτομα του τμήματος μετοχών, όπου η επικάλυψη με τις υφιστάμενες δραστηριότητες της UBS είναι εκτεταμένη. Ωστόσο, η προοπτική να προχωρήσουν και άλλες εταιρείες σε μια εκτεταμένη σειρά προσλήψεων με επίκεντρο τη Credit Suisse είναι απίθανη, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι οι εταιρείες να επιδιώξουν να προβούν σε περιορισμένο αριθμό προσλήψεων.

Στη Νέα Υόρκη, μία εταιρεία προσλήψεων ανέφερε ότι αρκετές χιλιάδες άνθρωποι στη Credit Suisse ήλπιζαν να ενταχθούν στην Credit Suisse First Boston. Αυτό τώρα φαίνεται απίθανο να συμβεί και πολλοί ελπίζουν να ενταχθούν στην UBS, σύμφωνα με τον Michael Nelson, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας προσλήψεων Quest Group στη Νέα Υόρκη.

Ο καταιγισμός τηλεφωνημάτων υπογραμμίζει την αυξημένη ανησυχία του προσωπικού της Credit Suisse εν μέσω μιας εξαγοράς που έχει περιγραφεί από τον πρόεδρο της UBS Colm Kelleher ως "διάσωση έκτακτης ανάγκης". Η αναζήτησή τους για νέες ευκαιρίες συγκρούεται ωστόσο με μια στενή αγορά εργασίας όπου μεγάλες τράπεζες, από την Goldman Sachs έως τη Nomura Holdings, μειώνουν θέσεις.

"Ενθαρρύνουμε τους συναδέλφους μας να συνεχίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα δύσκολο περιβάλλον", δήλωσε εκπρόσωπος της Credit Suisse, με έδρα τη Σιγκαπούρη, απαντώντας σε ερωτήματα του Bloomberg. "Σε τελική ανάλυση, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε μια ομαλή μετάβαση και να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας όσο το δυνατόν καλύτερα". Η UBS δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Will Tan, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία προσλήψεων Principal Partners Pte με έδρα τη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι οι προσεγγίσεις από το προσωπικό της Credit Suisse έχουν ενταθεί τον τελευταίο μήνα και η εταιρεία βλέπει ακόμη περισσότερα βιογραφικά τώρα από την τράπεζα σε όλη την Ασία.

"Οι καλύτεροι στην Credit Suisse έχουν μάλλον ήδη φύγει", δήλωσε ο Tan. Επισήμανε ότι το περιβάλλον για τις προσλήψεις είναι δύσκολο. "Σίγουρα δεν υπάρχει αρκετός χώρος για όλους".

Μία ασιατική εταιρεία προσλήψεων ανέφερε ότι ένας διευθυντής ήθελε να μάθει αν ήταν καλή στιγμή να μετακινηθεί τώρα, ή αν το προσωπικό θα θεωρηθεί ως "προβληματικό περιουσιακό στοιχείο".

Κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Ralph Hamers δήλωσε ότι η συγχώνευση υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της εταιρείας για την ανάπτυξη της διαχείρισης πλούτου στην Αμερική και την Ασία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η UBS ανυπομονεί να καλωσορίσει νέους πελάτες και συναδέλφους σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η UBS ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν περικοπές θέσεων εργασίας, με τον τομέα επενδυτικής τραπεζικής που κληρονομεί να επηρεάζεται ιδιαίτερα. Αν και δεν δόθηκε αριθμός για τις περικοπές θέσεων εργασίας, άτομο με γνώση του ζητήματος εκτίμησε ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσιες των υφιστάμενων σχεδίων της Credit Suisse για την κατάργηση 9.000 θέσεων εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ