Ο Άκμαν προειδοποιεί για φυγή καταθέσεων απο τις τράπεζες μετά την αύξηση των επιτοκίων απο την FED

NEWSROOM
Bill Ackman-Φωτογραφία AP
Bill Ackman-Φωτογραφία AP

Ο ιδρυτής και CEO του hedge fund, Pershing Square Capital Management, Μπιλ Άκμαν, τόνισε ότι αναμένει επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων από τις τράπεζες αφότου η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν «έκανε πίσω» στα σχόλια της, σχετικά με την εγγύηση όλων των καταθέσεων και την αύξηση των επιτοκίων απο την Federal Reserve.

«Έχουμε περάσει από τη απεριόριστη υποστήριξη των καταθετών στη ρητή δήλωση της Γέλεν σήμερα ότι δεν εξετάζεται καμία εγγύηση με τα επιτόκια να αυξάνονται πλέον στο 5%,» είπε ο Άκμαν σε μια μεγάλη ανάρτηση στο Twitter. Το 5% επιτόκιο κάνει τις τραπεζικές καταθέσεις «πολύ λιγότερο ελκυστικές», έγραψε.

Θα εκπλαγώ αν οι εκροές καταθέσεων δεν επιταχυνθούν αμέσως», πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτης .

«Χρειάζεται μια προσωρινή εγγύηση καταθέσεων σε όλο το σύστημα για να σταματήσει η αιμορραγία», έγραψε. «Όσο περισσότερο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, τόσο πιο μόνιμη είναι η ζημιά για τις μικρότερες τράπεζες και τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επαναφέρουν τους πελάτες τους».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Άκμαν είπε σε άλλο tweet ότι η δήλωση της Γέλεν σχετικά με το ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν εξετάζει την επέκταση της εγγύησης των καταθέσεων ήταν ένα «μεγάλο λάθος». Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις της Γέλεν και η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης απο την Federal Reserve «ασκούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση» στις μη συστημικά σημαντικές τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ