Παραιτήθηκε ο Σαουδάραβας τραπεζίτης που «έκαψε» την Credit Suisse με τις δηλώσεις του

NEWSROOM
Ammar Al Khudairy, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας
Ammar Al Khudairy, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας

Ο Ammar Al Khudairy, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ήταν ο άνθρωπος που με μία δήλωση του ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για την Ελβετική τράπεζα.

Θα αντικατασταθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Saeed Mohammed Al Ghamdi.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV , ο Al Khudairy απάντησε «ξεκάθαρα όχι» όταν ρωτήθηκε για το εάν η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν ανοιχτή σε περαιτέρω επενδύσεις στην Credit Suisse εάν υπήρχε άλλη έκκληση για πρόσθετη ρευστότητα.

Άμεσα, η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί και τα CDS εκτινάχθηκαν μετά τα σχόλιά του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες κάτω, καθώς οι επενδυτές απέφευγαν τον κίνδυνο μετά την κατάρρευση τριών τραπεζών στις ΗΠΑ.

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse σε μια ιστορική συμφωνία με κυβερνητική διαμεσολάβηση, με στόχο τον περιορισμό μιας κρίσης εμπιστοσύνης που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ανήκει κατά 37% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Βασιλείου, απέκτησε περίπου το 9,9% της Credit Suisse για 1,4 δισεκατομμύρια φράγκα πέρυσι ως βασικός επενδυτής στην αύξηση κεφαλαίου της.

ΣΧΕΤΙΚΑ