Ο CEO της ΑΝΖ προειδοποιεί ότι οι τριγμοί στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν μια παγκόσμια οικονομική κρίση

NEWSROOM
ΑΝΖ- Φωτογραφία AP
ΑΝΖ- Φωτογραφία AP

Την εκτίμηση του πως οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν μια οικονομική κρίση εξέφρασε ο CEO της ANZ, Shayne Elliott, προσθέτοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να προβλέψουμε αν θα είναι ίδιου μεγέθους με αυτή του 2008.

Οι αρχές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε επιφυλακή για τις επιπτώσεις από την πρόσφατη αναταραχή στις τράπεζες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank στις ΗΠΑ και την έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse.

«Είναι μια κρίση για ορισμένους προφανώς, αλλά είναι μια οικονομική κρίση, ποιος ξέρει; Έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε τέτοια; Ναι, έχει τη δυνατότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού ομίλου της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ωστόσο, είπε ότι είναι πρόωρο να υποθέσουμε ότι η τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα Μεγάλη Ύφεση, αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από περίπου 15 χρόνια που βύθισε τις μεγάλες προηγμένες οικονομίες του κόσμου.

Όπως αναφέρεται σχετικά στο δημοσίευμα του Reuters , ότι οι αυστραλιανές τράπεζες δεν υπέφεραν τόσο πολύ όσο αυτές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, εν μέρει χάρη στα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού και μια πιο ανθεκτική εγχώρια οικονομία.

«Αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. Έχει να κάνει πραγματικά με τον παγκόσμιο πόλεμο κατά του πληθωρισμού και με το πώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια πολύ γρήγορα προκειμένου να τον καταπολεμήσουν, και αυτό έχει απώλειες», δήλωσε ο Elliott στην ιστοσελίδα της ANZ.

Η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Αυστραλίας, αμέσως μετά την κατάρρευση της αμερικανικής SVB που έχει επικεντρωθεί σε νεοφυείς επιχειρήσεις, επισήμανε ότι έχει εντείνει την εποπτεία των τοπικών τραπεζών.

Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές ενήργησαν πολύ πιο γρήγορα για να στηρίξουν τις τράπεζες αυτή τη φορά, έχοντας διδαχθεί από τις προηγούμενες κρίσεις, κατέληξε ο Elliott.

ΣΧΕΤΙΚΑ