Ανακάμπτει η μετοχή της Deutsche Bank- ψήφος εμπιστοσύνης από τους αναλυτές

NEWSROOM
Deutsche Bank- Φωτογραφία AP
Deutsche Bank- Φωτογραφία AP

Ανακάμπτει δυναμικά η μετοχή της Deutsche Bank, ενώ πτωτικά κινείται και το κόστος ασφάλισης της τράπεζας έναντι χρεοκοπίας , καθώς οι αναλυτές έσπευσαν να διαβεβαιώσουν για τη φερεγγυότητα της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας.

Η μετοχή της Deutsche Bank σημειώνει κέρδη άνω του 4,5% στις συναλλαγές της Δευτέρας, έχοντας σκαρφαλώσει έως και 5,4% υψηλότερα νωρίτερα, και συγκαταλέγεται στους τίτλους του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 Banks με τις καλύτερες επιδόσεις σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg, ανακτώντας μέρος των απωλειών που υπέστη μετά το κύμα ρευστοποιήσεων της Παρασκευής.

Η άνοδος του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού τραβά υψηλότερα και τις μετοχές άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τους τίτλους των Commerzbank, Barclays και Banco Santander να γράφουν τα υψηλότερα κέρδη.

Παρότι δεν υπήρξε ξεκάθαρη αιτία για την πτώση του τίτλου της Deutsche Bank την Παρασκευή, τα hedge funds φαίνεται να έχουν στρέψει την προσοχή τους στον γερμανικό τραπεζικό όμιλο στον απόηχο της κατάρρευσης της Credit Suisse Group και τριών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ.

«Η Deutsche Bank δεν αποτελεί τον ‘αδύναμο κρίκο’ του ευρωπαϊκού τραπεζικού τοπίου», αναφέρει σε σημείωμά του ο Nicolas Payen, αναλυτής στην Kepler Cheuvreux, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα διαθέτει «πολύ ισχυρά» θεμελιώδη μεγέθη.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν πιέσει τις τράπεζες να περιορίσουν τη μόχλευσή τους και να βελτιώσουν τα κεφάλαιά τους, με αποτέλεσμα πλέον να διαθέτουν πολύ υγιέστερους ισολογισμούς από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Παράλληλα, τα spreads στα 5ετή CDS υποχώρησαν στις 198,6 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, από το υψηλό των 226,9 μονάδων βάσης που άγγιξαν την Παρασκευή.

«Η Deutsche Bank έχει περιορίσει τους κινδύνους και έχει αναμορφώσει το επιχειρηματικό της μοντέλο τα τελευταία χρόνια, γεγονός που θα βοηθήσει την τράπεζα να επιτύχει μικρότερη μεταβλητότητα και υψηλότερο επίπεδο κερδοφοροίας», σημειώνει ο Roland Pfaender, αναλυτής της Oddo BHF, σε σημείωμά του τη Δευτέρα, όπου επιβεβαιώνει την εκτίμησή του για υπεραπόδοση της μετοχής.

Στην αλλαγή του κλίματος συνέβαλαν και οι δηλώσεις του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, την περασμένη Παρασκευή, ότι η Deutsche Bank είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται το μέλλον της, απαντώντας έτσι στην κατακόρυφη πτώση της μετοχής της γερμανικής τράπεζας.

«Η Deutsche Bank έχει αναδιοργανώσει και εκσυγχρονίσει πλήρως το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα», δήλωσε ο Σολτς μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ