Έρευνα σε 5 μεγάλες γαλλικές τράπεζες για φορολογικές απάτες

NEWSROOM
Societé Générale
Φωτό: Shutterstock

Γαλλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Societe Generale και της BNP Paribas, κινδυνεύουν με συνολικά πρόστιμα άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται με πληρωμές μερισμάτων.

Η HSBC Holdings, η Natixis SA και η μονάδα Exane της BNP βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της έρευνας, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού. Οι προκαταρκτικές έρευνες σχετικά με τις εφόδους ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021, είπε ο εισαγγελέας.

Οι επιδρομές σχετίζονται με μια στρατηγική αρμπιτράζ μερισμάτων, γνωστή ως cum-cum, με βάση την οποία οι μέτοχοι μεταβίβαζαν μετοχές για σύντομο χρονικό διάστημα σε επενδυτές που εδρεύουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν τον φόρο μερισμάτων. Οι επενδυτές κατείχαν τις μετοχές κατά την περίοδο που καταβλήθηκαν τα μερίσματα και είτε δεν φορολογήθηκαν είτε είχαν επιστροφή φόρου. Στη συνέχεια πουλούσαν τους τίτλους πίσω στον αρχικό ιδιοκτήτη και μοιράζονταν μεταξύ του το ποσό που είχε εξοικονομηθεί.

Η SocGen υποχώρησε έως και 2,4% στο Παρίσι. Η BNP ήταν 0,5% χαμηλότερα και η HSBC υποχώρησε περίπου 0,2% στο Λονδίνο.

Η Γαλλική έρευνα

Η γαλλική έρευνα, την οποία ο εισαγγελέας είπε ότι προετοιμάζεται εδώ και μήνες, περιλαμβάνει 16 τοπικούς δικαστές, περισσότερους από 150 ανακριτές και 6 εισαγγελείς από την Κολωνία.

Η αποφυγή πληρωμών φόρου επί των μερισμάτων στη Γερμανία είναι ένα σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας.

Ένα παρόμοιο σύστημα, γνωστό ως Cum-Ex, επέτρεπε στους short-sellers και στον πραγματικό κάτοχο μετοχών να διεκδικούν όλες τις φορολογικές εκπτώσεις για ένα μέρισμα που καταβάλλεται μόνο μία φορά.

Ένας trader σε μια δίκη για το Cum-Ex στη Γερμανία το 2019 είπε στο δικαστήριο ότι το Cum-Ex ήταν πέντε έως έξι φορές πιο κερδοφόρο από το Cum-Cum. Ωστόσο, το Cum-Cum ήταν πολύ πιο διαδεδομένο, ειδικά στις διατραπεζικές συναλλαγές, καθώς οι νομικοί κίνδυνοι κρίνονταν πολύ λιγότεροι.

Ο Γάλλος εισαγγελέας κάλεσε επίσης οποιονδήποτε επιθυμεί να προσκομίσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ