Κερδισμένοι και χαμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2018

NEWSROOM
Κερδισμένοι και χαμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2018
Φώτο: Associated Press

Μπορεί οι αγορές να μην πήγαν καλά το 2018, αλλά αρκετοί δισεκατομμυριούχοι δημιούργησαν νέο πλούτο.

Το δημοφιλές παιχνίδι Fortnite που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο και οδήγησε πολλούς παίκτες σε διαδικασία «αποτοξίνωσης», έφερε στον δημιουργό του Τιμ Σουίνι, πλούτο αξίας 7,2 δισ δολαρίων. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος που είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται μέσα στη χρονιά που φεύγει, καθώς 31 επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στον δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg είδαν τους λογαριασμούς τους να «φουσκώνουν» μέσα στο 2018.

«Ήταν μια καλή χρονιά για την δημιουργία πλούτου» σημειώνει ο Μίκαελ Ζούνερ της WE Family Offices και συμπληρώνει πως «Ήταν μια δύσκολη χρονιά στις οικονομικές αγορές, αλλά για εκείνους που δημιουργούν πλούτο μέσα από τις εταιρείες τους, η οικονομία είναι πολύ ισχυρή».

Το 2018 υπήρξε αρκετά ενδιαφέρουσα χρονιά, καθώς εκτός από τους νικητές, υπήρξαν και μεγάλοι χαμένοι, μετά το τραινάκι του τρόμου που επικράτησε στις περισσότερες αγορές από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Μετά τα κέρδη του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που είχαν οι 500 πλουσιότεροι του Bloomberg το 2017, φέτος είδαν να χάνουν 451 δισεκατομμύρια δολάρια και να μετρούν ισχυρές απώλειες.

Νικητές

Οι δισεκατομμυριούχοι της Σιγκαπούρης είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 2.5 δισ. δολάρια με την συνολική αξία των πλουσίων της χώρας να ανέρχεται στα 38 δισ δολάρια, αποδεικνύοντας την άνθηση της οικονομίας στη περιοχή της ΝΑ Ασίας.

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη είδε την περιουσία του να αυξάνεται και φέτος και να αποτελεί τον μεγάλο νικητή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μπορεί οι απώλειες που σημείωσαν οι μετοχές του από τον Σεπτέμβριο και μετά να άγγιξαν τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το 2018 κλείνει με θετικό πρόσημο, καθώς η περιουσία του αυξήθηκε κατά 24 δισ. δολάρια και έφτασε συνολικά στο δυσθεώρητο ύψος των 123 δισ. δολαρίων συνολικά.

Παρόλο που οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν συνολικά 76 δισ. δολάρια φέτος, υπήρξαν και εκείνοι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να βγουν κερδισμένοι από την δύσκολη χρονιά, όπως ο Λέι Τζουν, ιδρυτής της κινεζικής εταιρείας smartphone Xiaomi. Ο Τζουν ακολούθησε, όσο μπορούσε, στα κέρδη τον Τζέφ Μπέζος όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος κερδισμένος της χρονιάς με την περιουσία του να αυξάνεται κατά 8,6 δισ. δολάρια, μετά την επέλαση των κινεζικών smartphones στην αγορά.

Οι χαμένοι

Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με την στροφή της αγοράς να οδηγεί σε απώλειες που ξεπέρασαν συνολικά τα 76 δισ. δολάρια. Ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ είδε τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για σκάνδαλα που αφορούν την διαχείριση και πώληση προσωπικών δεδομένων στο γίγαντα ονόματι Facebook, να πλήττει την περιουσία του, αφού έχασε περίπου 20 δισ δολάρια μέσα στο 2018 περιορίζοντας τον συνολικό του πλούτο στα 53 δισ. δολάρια.

Στη Κίνα οι Γουανγκ Τζιανλιν, Τζακ Μα και Μα Χουατενγκ ήταν οι 3 από τους 10 μεγαλύτερους χαμένους της χρονιάς στη χώρα που είδε πολλούς δισεκατομμυριούχους να σημειώνουν μεγάλες απώλειες.

Συνολικά 50 επιχειρηματίες έπαψαν να συμπεριλαμβάνονται στους δισεκατομμυριούχους του Bloomberg, με 11 από αυτούς να προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, 9 από τις ΗΠΑ και 4 από την Ρωσία.

Μεταξύ εκείνων που έπεσαν από την λίστα ήταν και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, του οποίου η περιουσία προέρχεται από την εταιρεία χημικών και αγροτικών προϊόντων Agrofert. Ο Ρώσος Όλεγκ Ντεριπάσκα ιδιοκτήτης του ρωσικού κολοσσού Rusal είδε την περιουσία του να καταβαραθρώνεται επίσης, εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε μετά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Από τις σημαντικές απώλειες των δισεκατομμυριούχων της χρονιάς που φεύγει ξεχωρίζει τόσο ο θάνατος του Πολ Άλεν της Microsoft, όσο και του ιδιοκτήτη της Λέστερ, Βιτσάι Σριβανταναπράμπα, που έπεσε θύμα τρομακτικού ατυχήματος με το ελικόπτερό του, λίγο μετά την απογείωση του στο γήπεδο της ομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ