Πρώην μηχανικός της Apple κατηγορείται για κλοπή στοιχείων σχετικά με το αυτοκίνητο που ετοιμάζει η εταιρεία

NEWSROOM
Αυτοκίνητο με σήμα της Apple
Αυτοκίνητο με σήμα της Apple

Ένας πρώην μηχανικός της Apple κατηγορείται ότι έκλεψε τεχνολογία που αφορά το πολυαναμενόμενο όχημα της εταιρείας, σχεδόν πέντε χρόνια αφότου διέφυγε για την Κίνα.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τον 35χρονο, Γεϊμπάο Γουάνγκ, ότι έκλεψε χιλιάδες αρχεία που είχαν πληροφορίες και άνηκαν στην Apple, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν μυστικά για μια κινέζικη εταιρεία το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει έξι κατηγορίες για κλοπή απόρρητων πληροφοριών. Αυτή είναι η τρίτη φορά που ένας πρώην υπάλληλος της Apple κατηγορείται για κλοπή τεχνολογικών μυστικών με σκοπό να τα δώσει σε εταιρεία της Κίνας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι ο Γουάνγκ έκλεψε έγγραφα που περιείχαν τον κώδικα για το λογισμικό πίσω από το σύστημα αυτόνομης οδήγησης του αυτοκινήτου της Apple.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος εντάχθηκε στην Apple τον Μάρτιο του 2016 ως μέλος της ομάδας που ανέπτυσσε την τεχνολογία για τα αυτόνομα συστήματα οδήγησης, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τότε, υπέγραψε συμφωνία εμπιστευτικότητας σχετικά με το έργο, το οποίο ήταν γνωστό σε πολύ λίγα άτομα εντός της εταιρείας εκείνη την περίοδο.

Το εισιτήριο χωρίς επιστροφή

Ο Γουάνγκ αποχώρησε από την Apple στις 16 Απριλίου 2018, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Χωρίς να το γνωρίζει η εταιρείας, είχε αποδεχτεί μια προσφορά τουλάχιστον 4 μήνες νωρίτερα για να εργαστεί ως μηχανικός σε μια άλλη εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Οι αρχές προχώρησαν σε έρευνα στο σπίτι του πρώην υπαλλήλου της Apple στην Καλιφόρνια τον Ιούνιο του 2018, ενώ ο ίδιος βρισκόταν εκεί. Ισχυρίστηκε ότι δεν σχεδιάζει να φύγει από τις ΗΠΑ αλλά την ίδια ημέρα αγόρασε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Γκουανγκζού της Κίνας.

Η ανάλυση των συσκευών που κατασχέθηκαν από το σπίτι του Γουάνγκ έδειξε ότι έχει αποθηκεύσεις μεγάλες ποσότητες δεδομένων της Apple σχετικά με την τεχνολογία αυτοκινούμενων οχημάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για την Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας, Ισμαήλ Ράμσεϊ, δήλωσε ότι ο Γουάνγκ παραμένει μέχρι και σήμερα στην Κίνα. Εάν ποτέ εκδοθεί και καταδικαστεί θα μπορούσε να αντιμετωπίσει 10 χρόνια φυλάκισης για κάθε μια από τις έξι κατηγορίες.

Δεν είναι ο πρώτος πρώην υπάλληλος που κατηγορείται

Στο παρελθόν άλλοι δυο πρώην υπάλληλοι της Apple έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν σε παρόμοιες υποθέσεις που αφορούσαν την κλοπή εμπορικών μυστικών. Ο Σιαολάνγκ Ζανγκ ομολόγησε την ενοχή πέρυσι σε δικαστήριο του Σαν Χοσέ. Είχε συλληφθεί το 2018 καθώς προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε μια πτήση με προορισμό την Κίνα. Ένας άλλος πρώην υπάλληλος της Apple, ο Τζιζχονγκ Τσεν, αντιμτωπίζει παρόμοιες κατηγορίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ