Πρόστιμο 1,2 δισ. ευρώ στην Meta (facebook) από την ΕΕ, για μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ

NEWSROOM
Πρόστιμο 1,2 δισ. ευρώ στην Meta (facebook) από την ΕΕ, για μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ

Πρόστιμο «μαμούθ» 1,2 δισ. ευρώ επεβλήθη στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook, Meta Platforms, από την ΕΕ.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, ο λόγος του προστίμου είναι οι μεταφορές προσωπικών δεδομένων προς τις ΗΠΑ και ειδικότερα η μη προστασία τους, από αδιάκριτα μάτια των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

H συνεχιζόμενη μεταφορά δεδομένων του Facebook στις ΗΠΑ, δεν αντιμετώπισε «τους κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες» των ανθρώπων των οποίων τα δεδομένα μεταφέρονταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμφωνα με απόφαση της ιρλανδικής Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (22/5).

Προθεσμία στη Meta για να αναστείλει την μεταφορά δεδομένων

Πέρα από το πρόστιμο, το οποίο επισκιάζει την ποινή ύψους 746 εκατ. ευρώ της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που είχε επιβληθεί το 2021 στην Amazon, η Meta έλαβε προθεσμία πέντε μηνών για να «αναστείλει κάθε μελλοντική διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ» και έξι μηνών για να σταματήσει «την παράνομη επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης, στις ΗΠΑ» των διαβιβαζόμενων προσωπικών δεδομένων της ΕΕ.

Η σημερινή απόφαση είναι ο τελευταίος γύρος σε ένα μακροχρόνιο έπος που είδε τελικά το Facebook και χιλιάδες άλλες εταιρείες να βυθίζονται στο νομικό κενό. Το 2020, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε ένα σύμφωνο ΕΕ-ΗΠΑ, που ρύθμιζε τις διατλαντικές ροές δεδομένων, λόγω φόβων ότι τα δεδομένα των πολιτών δεν ήταν ασφαλή όταν έφταναν σε διακομιστές των ΗΠΑ.

Πολύμηνες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ παρουσίασαν τον Δεκέμβριο προτάσεις για την αντικατάσταση του προηγούμενου συμφώνου, «Ασπίδα προστασίας προσωπικών δεδομένων», που είχε καταψηφιστεί από το Δικαστήριο της ΕΕ. Είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες κατέληξαν σε εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, και δεσμεύσεις των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα των πολιτών της ΕΕ, θα είναι ασφαλή μόλις μεταφερθούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Από τον Μάιο του 2018, οι ρυθμιστικές αρχές στην ΕΕ των 27 χωρών έχουν την εξουσία να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους έως και 4% των ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας για τις πιο σοβαρές παραβιάσεις. Ο ιρλανδικός εποπτικός φορέας μεταμορφώθηκε εν μία νυκτί στην κύρια ρυθμιστική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας με έδρα στην ΕΕ στη χώρα, όπως η Meta και η Apple Inc.

ΣΧΕΤΙΚΑ