fbpxΈρευνα FT: Οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη το 2019 | Economistas.gr
Skip to main content

Έρευνα FT: Οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη το 2019

Έρευνα FT: Οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη το 2019
Φωτό: Shutterstock

Το 2019 θα σημαδέψουν η περιορισμένη ανάπτυξη, η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, το Brexit και η εκλογή του διαδόχου του Μάριο Ντράγκι στην ηγείσία της ΕΚΤ, σχολιάζουν αναλυτές και οικονομολόγοι που διατύπωσαν στους Financial Times τις προβλέψεις τους για το νέο έτος.

Στη σχετική δημοσκόπηση της οικονομικής εφημερίδας, ως φαβορί για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται ο Έρκι Λίκανεν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας.

Αναφορικά με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2019 οι ερωτηθέντες διατυπώνουν εκτιμήσεις για άνοδο μεταξύ 1% και 1,8% με τις περισσότερες απόψεις να κινούνται στην περιοχή 1,6%-1,8%.

Το ενιαίο νόμισμα, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής, αναμένεται από την πλειονότητα των ειδικών που μετείχαν στη δημοσκόπηση των Financial Times να ενισχυθεί έναντι του δολαρίου.

Για τις ευρωεκλογές πολλοί από τους ερωτηθέντες υπογραμμίζουν τους κινδύνους από την άνοδο των ευρωσκεπικιστικών κομμάτων, ωστόσο δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν πως οι παραδοσιακές δυνάμεις θα κρατήσουν, έστω και με δυσκολίες, τα ηνία στη λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.  Ο Ken Wattret, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit παρατηρεί πως ο λαϊκισμός ασκεί πίεση για περισσότερες δημόσιες δαπάνες και μειώσεις φόρων για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Όμως ως απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις και με δεδομένο τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, θα επικρατήσουν  λιγότερο ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες. Πολλοί, επίσης, θεωρούν πως η πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ιταλία συνιστά κίνδυνο για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Η λαϊκιστική ρητορική της κυβέρνησης συνασπισμού στη γειτονική χώρα αποθαρρύνει τους επενδυτές, ενώ ανησυχητικά ήταν τα μηνύματα των τελευταίων μηνών από την αγορά εργασίας, καθώς η τάση μείωσης της ανεργίας φαίνεται να έχει ανακοπεί.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Γαλλία ορισμένοι οικονομολόγοι σημειώνουν πως μετά τις παροχές που ανακοίνωσε προκειμένου να εξευμενίσει τα «κίτρινα γιλέκα» ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πιθανό να συναντήσει δυσκολίες στην υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.  Δεν λείπουν και σκληρές θέσεις, όπως αυτή του Joerg Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγου της Commerzbank, που εκτιμά πως ο Μακρόν έχει απωλέσει τον χαρακτηρισμό του μεταρρυθμιστή και αποτελεί πια ένα μακροπρόθεσμο εμπόδιο για τη νομισματική ένωση.

Σχετικά με το Brexit, πολλοί εκτιμούν ότι μια «άτακτη» έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. θα επιδράσει αρνητικά στην Ευρωζώνη , ενώ μια ομαλή αποχώρηση θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο. Ωστόσο ο μεγάλος χαμένος, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, δεν θα είναι άλλος από την ίδια τη Βρετανία.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμφωνία για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης
Συμφωνία για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης
Οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της θέσπισης ενός προϋπολογισμού.
Συμφωνία για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης
Η Ιταλία αναζητά συμμάχους σε Γερμανία και Γαλλία
Η Ιταλία αναζητά συμμάχους σε Γερμανία και Γαλλία
Η Ιταλία θέλει η Γαλλία και η Ισπανία να στηρίξουν την εκστρατεία της για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βάρος να δίδεται περισσότερο στην ανάπτυξη υπό το φως της περιφερειακής και παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.
Η Ιταλία αναζητά συμμάχους σε Γερμανία και Γαλλία
 Η Euronext θα αγοράσει το ιταλικό χρηματιστήριο έναντι 4,33 δισεκ. ευρώ
Η Euronext θα αγοράσει το ιταλικό χρηματιστήριο έναντι 4,33 δισεκ. ευρώ
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου άρχισε τον περασμένο μήνα αποκλειστικές συζητήσεις με την Euronext, αφού η ιδιοκτήτρια του γαλλικού χρηματιστηρίου εκτόπισε τους άλλους ενδιαφερόμενους.
Η Euronext θα αγοράσει το ιταλικό χρηματιστήριο έναντι 4,33 δισεκ. ευρώ