Ισπανία: Σαφή επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο, διαμορφώνεται στο 3,2% σε ετήσια βάση

NEWSROOM
Ισπανία
Φωτογραφία: Shutterstock

Σαφή επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Μάιο επιστρέφοντας στο 3,2% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Το ποσοστό αυτό, που μένει να επιβεβαιωθεί, είναι κάτω κατά 0,1 της μονάδας εκείνου του Μαρτίου (3,3%) και κατά 0,9 της μονάδας εκείνου του Απριλίου (4,1) που είχε σημαδευτεί από μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Επιτρέπει στην Ισπανία να απομακρυνθεί λίγο ακόμη από την κορυφή του 10,8% όπου είχε φθάσει τον Ιούλιο, ρεκόρ αφότου ξεκίνησαν να δημοσιεύονται τα στατιστικά στοιχεία πριν από 38 χρόνια, και να προσεγγίσει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το INE, η επιβράδυνση του Μαΐου εξηγείται από τη μείωση των τιμών των καυσίμων και, σε μικρότερο βαθμό, από μια λιγότερο ισχυρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι των τιμών των τροφίμων.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (IPCA), που επιτρέπει συγκρίσεις με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, αυξήθηκε από την πλευρά του κατά 2,9%, δηλ. 0,2 της μονάδας λιγότερο σε σχέση με τον Απρίλιο (3,1%).

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και είναι διορθωμένος από τις εποχικές διακυμάνσεις, υποχώρησε από την πλευρά του κατά 0,5 της μονάδας, για να φθάσει το 6,1% σε ετήσια βάση.

Η ισπανική αριστερή κυβέρνηση έχει πολλαπλασιάσει εδώ και 18 μήνες τα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να υποστηρίξει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, που επλήγησαν σκληρά από τον πληθωρισμό ο οποίος έφθασε το 8,4% κατά μέσο όρο το περασμένο έτος.

Έτσι, στα τέλη Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, στο πλαίσιο ενός πακέτου βοήθειας ύψους 10 δισ. ευρώ που αποσκοπούσε να αναχαιτίσει την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων.

Το μέτρο αυτό ανέβασε σχεδόν στα 50 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Σάντσεθ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο προκειμένου να βοηθήσει τους Ισπανούς.

Με τον πληθωρισμό στο 3,2% η Ισπανία βρίσκεται σε πιο άνετη θέση από την πλειονότητα των γειτόνων της στην ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός έφθασε το 7% τον Απρίλιο.

Τη δυναμική αυτή πρόβαλλε συχνά η κυβέρνηση καθώς αντιμετώπιζε επικρίσεις σε σχέση με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, η οποία εξηγεί εν μέρει, σύμφωνα με τους αναλυτές, την ήττα της αριστεράς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία προχθές Κυριακή.

Η ήττα αυτή ώθησε τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ