Επιχειρήσεις και γραφεία ευρέσεως εργασίας παγκοσμίως δεσμεύονται να προσλάβουν ή να εκπαιδεύσουν 250.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη

NEWSROOM
Πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Περίπου 40 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και κολοσσοί όπως η Amazon, δεσμεύτηκαν σήμερα, σε μια σύνοδο που διεξήχθη στο Παρίσι, να προσλάβουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμένων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνολικά, από αυτές τις υποσχέσεις για προσλήψεις και εκπαίδευση των προσφύγων μέσα στην επόμενη τριετία θα επωφεληθούν 250.000 άνθρωποι και το εισόδημα τους θα φτάνει συνολικά τα 2 δισεκ. ευρώ σε ετήσια βάση, διαβεβαίωσε ο Χάμντι Ουλουκάγια, ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Tent Partnership for Refugees. Η σύνοδος οργανώθηκε με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας για τους Πρόσφυγες.

Πιο αναλυτικά, οι προσλήψεις αφορούν 13.680 πρόσφυγες. Η Amazon ανέφερε ότι σκοπεύει να προσλάβει τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους την επόμενη τριετία, ενώ οι αλυσίδες ξενοδοχείων Hilton και Marriott θα προσλάβουν 1.500 η καθεμία και η γαλλική πολυεθνική εταιρεία Teleperfomance άλλους 500.

Παράλληλα, μεγάλες εταιρείες ευρέσεων εργασίας (Adecco, ManpowerGroup, Randstad) υποσχέθηκαν ότι «θα συνδέσουν 152.000 πρόσφυγες με θέσεις εργασίας» ενώ άλλες εταιρείες θα εκπαιδεύσουν περισσότερους από 86.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Tent.

Αυτή η ανταπόκριση εξηγείται εν μέρει από το κύμα συμπαράστασης που προκάλεσε η έξοδος των Ουκρανών προσφύγων, σημείωσε ο Χάμντι Ουλουκάγια. Πρώην πρόσφυγας και ο ίδιος, ο ιδρυτής της Tent έγινε πολυεκατομμυριούχος στις ΗΠΑ, χάρη στην εταιρεία παραγωγής γιαουρτιού και άλλων αγροτοδιατροφικών προϊόντων Chobani.

«Οι άνθρωποι στηρίζουν τους Ουκρανές πρόσφυγες. Αυτό που τους συνέβη έχει τεράστια επίπτωση στις εταιρείες που έδωσαν αυτές τις υποσχέσεις», εξήγησε, εκφράζοντας την ελπίδα να ανταποκριθούν και μικρότερες επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ