fbpxΑναμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης ζήτησε ο Μακρόν | Economistas.gr
Skip to main content

Αναμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης ζήτησε ο Μακρόν

Αναμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης ζήτησε ο Μακρόν
O Πρόεδρος της Γαλλίας, Ε. Μακρόν, στη Σύνοδο Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύμφωνο- Φωτογραφία AP Images

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να προκληθεί «σοκ από τη δημόσια χρηματοδότηση» για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης, απευθυνόμενος σε περίπου σαράντα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συναντώνται σήμερα στο Παρίσι, κάνοντας μια απόπειρα να «ξεκλειδώσουν”»την αναμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Ο Μακρόν, ο οικοδεσπότης αυτής της «Συνόδου Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύμφωνο» που διεξάγεται ως αύριο, Παρασκευή, στη γαλλική πρωτεύουσα, κήρυξε «γενική επιστράτευση». «Οφείλουμε να προκαλέσουμε σοκ από τη δημόσια χρηματοδότηση», τόνισε κατά την ομιλία του με την οποία άρχισαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «πολλά χρήματα», αλλά όχι απαραίτητα «στην υπηρεσία της προόδου του πλανήτη».

«Έχουμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που αποτελεί το προϊόν μιας συναίνεσης του παρελθόντος», το οποίο «αναμφίβολα δεν προχωράει πλέον αρκετά γρήγορα, το οποίο δεν είναι πλέον αρκετά κατάλληλο και το οποίο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί εκ νέου με τους στόχους μας», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Η νεαρή ακτιβίστρια από την Ουγκάντα Βανέσα Νακάτε, η οποία είχε προσκληθεί να μιλήσει ακριβώς μετά τον Γάλλο πρόεδρο, άρχισε ζητώντας από τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που είχε απέναντί της να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή «για όλες αυτές και αυτούς που υποφέρουν ήδη και που πεινούν, που έχουν εκτοπιστεί, που εγκαταλείπουν το σχολείο». 

Η Νακάτε ζήτησε «δίκαιη έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα», καταγγέλλοντας με δριμύτητα τα κέρδη των δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών.

«Οι υποσχέσεις που δεν τηρούνται στοιχίζουν ζωές», τόνισε.

Οι εργασίες στο «Παλέ Μπρονιάρ», το μέγαρο όπου στεγάζεται το Χρηματιστήριο του Παρισιού, δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Ωστόσο οι  σημαντικοί προσκεκλημένοι της συνόδου αναμένεται να λειτουργήσουν προς όφελος των συνομιλιών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική είναι παρωχημένη, δυσλειτουργική και άδικη και έχει αποτύχει στην αποστολή της να παράσχει ένα παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, σημείωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Απευθυνόμενος και αυτός στους μετέχοντες κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης ότι οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί είναι σήμερα πάρα πολύ μικροί και περιορισμένοι για να εκπληρώσουν την εντολή τους.

Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις ώστε οι πιστωτές φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των χρεών τους, τόνισε παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί στο Παρίσι η Γέλεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τετ α τετ Μακρόν-Σολτς: Ενέργεια, άμυνα και ΕΕ στην ατζέντα 
Τετ α τετ Μακρόν-Σολτς: Ενέργεια, άμυνα και ΕΕ στην ατζέντα 
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποπειρώνται σήμερα να δώσουν ξανά ώθηση στο γαλλογερμανικό δίδυμο, που βαραίνουν πολλές διαφωνίες, για ζητήματα από την ενέργεια ως την άμυνα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τετ α τετ Μακρόν-Σολτς: Ενέργεια, άμυνα και ΕΕ στην ατζέντα 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Ινδία για την σύνοδο των G20
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Ινδία για την σύνοδο των G20
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει στην Ινδία για τη σύνοδο της G20 και κατόπιν στο Μπανγκλαντές το Σάββατο 9η και την Κυριακή 10η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στο Ελιζέ χθες Κυριακή το βράδυ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Ινδία για την σύνοδο των G20