Βρετανία: Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων γίνονται όλο και πιο πλούσιοι

NEWSROOM
Βρετανία: Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων γίνονται όλο και πιο πλούσιοι
Πηγή: AP Images

Οι επικεφαλής των πιο μεγάλων βρετανικών επιχειρήσεων είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 16% πέρυσι, καθώς κέρδισαν κατά μέσο όρο 118 φορές περισσότερα απ' ό,τι οι υπόλοιποι Βρετανοί, τα εισοδήματα των οποίων ροκανίζει ο πληθωρισμός, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης The High Pay Centre (Κέντρο Υψηλών Αμοιβών), οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρήσεων του FTSE 100 -του βασικού δείκτη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου- είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 500.000 στερλίνες (586.000 ευρώ) το 2022, με το μέσο μισθό να αυξάνεται από τα 3,38 εκατ. λίρες το 2021 στα 3,91 εκατ. λίρες πέρυσι.

«Τη στιγμή που τόσα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας του κόστους ζωής, ένα οικονομικό μοντέλο, που δίνει την προτεραιότητα σε αυξήσεις μισθών μισού εκατομμυριού για αφεντικά που είναι ήδη πολυεκατομμυριούχοι, σίγουρα κάπου κάνει λάθος», υπογράμμισε ο Λιου Χίλντγιαρντ του High Pay Centre.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το χάσμα ανάμεσα στους επικεφαλής των επιχειρήσεων και τους μισθωτούς αυξήθηκε: ο μέσος μισθός των μεγάλων αφεντικών είναι πλέον 118 φορές υψηλότερος από το μέσο μισθό ενός εργαζομένου πλήρους απασχόλησης στη χώρα, από 108 φορές που ήταν το 2021.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του εργαστηρίου AstraZeneca, ο Πασκάλ Σοριό, είναι ο καλύτερα αμειβόμενος από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων του FTSE 100. Έλαβε πέρυσι μισθό 15,3 εκατ. στερλινών.

Για το γενικό γραμματέα του συνδικάτου TUC, τον Πολ Νόβακ, η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει «επικράτεια των γκροτέσκων άκρων».

«Ενώ εκατομμύρια οικογένειες είδαν τον προϋπολογισμό τους να μειώνεται από την κρίση του κόστους ζωής, τα αφεντικά του Σίτι παίρνουν αυξήσεις», κατήγγειλε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μισθωτοί πρέπει να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια, για να συνεισφέρουν κοινή λογική και αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (ONS) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε πως οι μισθοί των Βρετανών συνεχίζουν να αυξάνονται βραδύτερα από τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το ONS, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 7,8% μέσα σ' ένα χρόνο (κατά μέσο όρο τους μήνες Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022), όμως στην πραγματικότητα μειώθηκαν κατά 0,6% σε πραγματικούς όρους, εφόσον ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ