Το κινεζικό σχέδιο των 5 τρισ. δολαρίων!

Φωτό: AP Images

Το Κινεζικό σχέδιο, One Belt One Road (Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος) που ενώνει μία σειρά χωρών για το εμπόριο έχει αποδειχτεί, σύμφωνα με το Russia Today, μία τεράστια μηχανή ανάπτυξης, με τον τζίρο του να έχει ξεπεράσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2013.

Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το ρωσικό δίκτυο, πέντε χρόνια μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για το φιλόδοξο σχέδιο οι Κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη συνάψει 82 οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες στο δρόμο του One Belt One Road. Από την έναρξή του έχουν δημιουργηθεί 240.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με κινεζικές διπλωματικές πηγές.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο όγκος των εμπορευμάτων μεταξύ του Πεκίνου και των εμπλεκόμενων χωρών στην πρωτοβουλία έχει ξεπεράσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι άμεσες επενδύσεις ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Γιανγκ Γιετσί, επικεφαλής του Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, πάνω από 11.000 εμπορικές αμαξοστοιχίες μετακινούνται μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης, ενώ το σχέδιο ενώνει τουλάχιστον 100 πόλεις σε ολόκληρη την περιοχή. Ο Γιανγκ είπε επίσης ότι η κατασκευή του Κινεζο-Πακιστανικού οικονομικού διαδρόμου έχει αυξήσει το ΑΕΠ της Νοτιοασιατικής χώρας κατά 2%, ενώ ο σιδηροδρομικός άξονας Μομπάσα – Ναϊρόμπι αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της Κένυας κατά 1,5%.

Πάνω από 140 χώρες και οργανισμοί έχουν υπογράψει συμφωνίες για την κοινή κατασκευή του σχεδίου Belt and Road μαζί με την Κίνα, από την ημέρα που ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Ζινπίνγκ, έκανε τις επίσημες ανακοινώσεις, πριν από πέντε χρόνια. Στόχος του σχεδίου είναι να δώσει ώθηση στη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ασίας, της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρωτοβουλία, εκτιμά το Russia Today, θα δώσει σημαντική ώθηση στο παγκόσμιο εμπόριο και θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους για τις εταιρείες που εμπλέκονται. Το Πεκίνο, που θέλει να αναβιώσει το δρόμο του μεταξιού, είχε συμπεριλάβει στο σχέδιο και τις χώρες της Αρκτικής.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ