Πάρτι στις αγορές με οδηγό την οικονομία των ΗΠΑ

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν αυτή την ώρα οι δείκτες των Χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική αγορά εργασίας δείχνουν να ηρεμούν τους φόβους των επενδυτών για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη.

Πιο αναλυτικά, λίγη ώρα πριν το κλείσιμο, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 2,19% στις 6.839, 19 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη έχει επιδοθεί σε ανοδικό ράλι καταγράφοντας κέρδη 3,06% στις 10.735,48 μονάδες και το ίδιο ισχύει και στο Παρίσι όπου ο CAC 40 ενισχύεται κατά 2,49% στις 4.726,39 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 2,60%, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφει και η περιφέρεια, με το Μιλάνο και τη Μαδρίτη να ενισχύονται κατά 3,21% και 2,74%, αντίστοιχα.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στη Wall Street, που χθες έχασε 660 μονάδες. Σήμερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 577,77 μονάδες ή 2,55% στις 23.263,99 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 3,34% στις 6.679 μονάδες και ο S&P 500 κατά 2,66% στις 2.512,93 μονάδες.

Παρότι η Wall Street άνοιξε σε θετικό έδαφος, τα κέρδη ενισχύθηκαν από την ανακοίνωση νέων προσλήψεων. Συγκεκριμένα, στην αμερικανική οικονομία προστέθηκαν 312.000 νέες θέσεις εργασίας το Δεέμβριο, νούμερο που αντανακλά τη σημαντικότερη αύξηση προσλήψεων τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό δείχνει ότι η μακροβιότερη άνθηση στην ιστορία της αμερικανικής οικονομίας κατά πάσα πιθανότατα δεν οδεύει ακόμα προς το τέλος της, όπως εκτιμούσαν πολλοί πριν από μερικές εβδομάδες. Το νούμερο των νέων προσλήψεων είναι αισθητά υψηλότερο από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 182.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στη σημερινή άνοδο των δεικτών σημαντικό ρόλο παίζει και η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κίνας ότι θα ενθαρρύνει τον δανεισμό των τραπεζών ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα παράσχει ρευστότητα προς τις εμπορικές τράπεζες, σε μία προσπάθεια να στηριχθεί η ανάπτυξη. Άλλωστε, η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα ήταν από τους βασικούς παράγοντες της πρόσφατης πτώσης των αγορών.

Αίσθηση πάντως έκανε και η δήλωση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι δε θα παραιτηθεί από τη θέση του, ακόμη και αν του το ζητήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι δυσαρεστημένος από την επιτοκιακή πολιτική της Fed.

«Όχι», αποκρίθηκε χωρίς δισταγμό ο Πάουελ όταν ερωτήθηκε στη διάρκεια μίας στρογγυλής τράπεζας διαλόγου στην Ατλάντα (Τζόρτζια) εάν θα παρέδιδε την παραίτησή του στον Τραμπ, εάν αυτός το ζητούσε.

Ο Πάουελ έχει αποτελέσει στόχο πλείστων επιθέσεων από την πλευρά του Τράμπ, ο οποίος του καταλογίζει την αύξηση των επιτοκίων που αποφασίσθηκε από την Fed. O ένοικος του Λευκού Οίκου θεωρεί τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας ως λάθος, που κινδυνεύει να εκμηδενίσει τη δική του οικονομική πολιτική, γνώμη που συμμερίζονται και αρκετοί επενδυτές και οικονομολόγοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ