Η Ρωσία απαγορεύει προσωρινά τις εξαγωγές καυσίμων λόγω ελλείψεων στην εγχώρια αγορά

NEWSROOM
Βενεζουέλα
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Η Ρωσία απαγορεύει προσωρινά τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ προς όλες τις χώρες εκτός ενός κύκλου τεσσάρων πρώην σοβιετικών κρατών, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η εγχώρια αγορά, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι η απαγόρευση δεν ισχύει για τα καύσιμα που παρέχονται βάσει διακυβερνητικών συμφωνιών σε μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης υπό την ηγεσία της Μόσχας, η οποία περιλαμβάνει τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία και το Κιργιστάν.

«Οι προσωρινοί περιορισμοί θα βοηθήσουν στον κορεσμό της αγοράς καυσίμων, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Ενέργειας, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι με τους περιορισμούς θα αποτρέψουν τις μη εξουσιοδοτημένες «γκρίζες» εξαγωγές καυσίμων κίνησης.

Τους τελευταίους μήνες στην Ρωσία έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις βενζίνης και ντίζελ. Οι τιμές χονδρικής των καυσίμων έχουν αυξηθεί, αν και στις τιμές λιανικής έχει τεθεί ανώτατο όριο σε μια προσπάθεια να συμβαδίσουν με τον επίσημο πληθωρισμό.

Οι ελλείψεις ήταν ιδιαίτερα επώδυνες σε ορισμένες περιοχές του νότιου σιτοπαραγωγικού κέντρου της Ρωσίας, όπου τα καύσιμα είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογή της σοδειάς. Μια σοβαρή κρίση θα μπορούσε να είναι δυσάρεστη για το Κρεμλίνο, καθώς τον Μάρτιο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές.

Οι έμποροι λένε ότι η αγορά καυσίμων έχει πληγεί από παράγοντες όπως η συντήρηση στα διυλιστήρια πετρελαίου, οι δυσχέρειες στους σιδηροδρόμους και η αδυναμία του ρουβλίου, η οποία αποτελεί κίνητρο για τις εξαγωγές καυσίμων.

Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει τις εξαγωγές ντίζελ και πετρελαίου κίνησης μέσω θαλάσσης κατά σχεδόν 30% σε περίπου 1,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τις πρώτες 20 ημέρες του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους εμπόρους και τα στοιχεία της LSEG.

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται: «Προηγουμένως, για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην αγορά καυσίμων, η κυβέρνηση αύξησε τις υποχρεωτικές ποσότητες προμήθειας βενζίνης και ντίζελ κίνησης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων», όπως και ότι «επίσης καθημερινά γίνεται παρακολούθηση των αγορών καυσίμων για τις ανάγκες των αγροτικών παραγωγών με άμεση προσαρμογή των ποσοτήτων».

Η Ρωσία εξήγαγε 4.817 εκατομμύρια τόνους βενζίνης και σχεδόν 35 εκατομμύρια τόνους ντίζελ πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ