Η αποστολή του ΔΝΤ ξεκινά τη δεύτερη αξιολόγηση του ουκρανικού προγράμματος

NEWSROOM
Η αποστολή του ΔΝΤ ξεκινά τη δεύτερη αξιολόγηση του ουκρανικού προγράμματος
Shutterstock

Η αποστολή παρακολούθησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκίνησε σήμερα τις διαδικασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση του πολυετούς δανειακού προγράμματος 15,6 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία.

Ο Βαχράμ Στεπανιάν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι συζητήσεις με την ουκρανική κυβέρνηση θα πραγματοποιηθούν με βάση τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές, χρηματοπιστωτικές και διαρθρωτικές πολιτικές.

Το τετραετές πρόγραμμα του ΔΝΤ για το Κίεβο εντάσσεται σε ένα διεθνές πακέτο 115 δισεκ. δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας, καθώς η Ουκρανία μάχεται ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας.

Η ουκρανική οικονομία έχει πληγεί από τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και 19 μήνες και η κυβέρνηση έχει στηριχθεί ιδιαιτέρως στη βοήθεια από τη Δύση για να χρηματοδοτήσει την κάλυψη κοινωνικών και ανθρωπιστικών αναγκών.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι ουκρανικές επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί στην νέα πολεμική πραγματικότητα και ότι η οικονομία ανακάμπτει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο φέτος.

«Ύστερα από μείωση κατά 29,1% πέρυσι, φέτος βλέπουμε αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος», δήλωσε η Γιούλια Σβιριντένκο, υπουργός Οικονομίας, σε ανάρτησή της στο Facebook.

«Τώρα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η οικονομία έχει προσαρμοστεί σε συνθήκες ‘ανωτέρας βίας’. Προβλέπουμε ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί».

Άλλα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 19,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Το υπουργείο Οικονομίας αναμένει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 4% φέτος και έως 5% την επόμενη χρονιά.

Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει περίπου 3,6 δισεκ. δολάρια από το ΔΝΤ από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ