Εκτός της λίστας του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτογραφία AP

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να υπερασπιστεί την επιχειρηματική του αυτοκρατορία στο δικαστήριο, ο πρώην πρόεδρος δέχτηκε ακόμα ένα σημαντικό πλήγμα στο κύρος και, κυρίως, την εικόνα που πλασάρει: βγήκε εκτός της λίστας του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς.

Η περιουσία του Τραμπ υποχώρησε κατά 19% ή 600 εκατομμύρια δολάρια στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ο Τραμπ δε βρέθηκε στην πολυπόθητη για τον ίδιο λίστα, στην οποία – λένε πολλοί – ότι έχει βρεθεί απλά και μόνο επειδή στο παρελθόν κατάφερνε να διογκώνει με ψέματα την περιουσία του.

Σε αντίθεση με τη διαρκή αύξηση του πλούτου των κορυφαίων στη λίστα Forbes 400, όπως ο Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Λάρι Έλλισον, η περιουσία του Τραμπ μειώθηκε και, μάλιστα, με διψήφιο ποσοστό. Και σε μία στιγμή που καλείται να πληρώσει κολοσσιαίους λογαριασμούς σε δικηγορικά γραφεία για την υπεράσπισή του για δεκάδες κατηγορίες σε ποινικά και αστικά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσιμης δίκης που είναι σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, καθώς και άλλες που ξεκινούν την επόμενη χρονιά.

Η σημαντική πτώση της περιουσίας του Τραμπ οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες: την πλατφόρμα κοινωνικών δικτύων του και τη μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του Forbes.

Ο πρώην Πρόεδρος λάνσαρε την πλατφόρμα του, Truth Social, το Φεβρουάριο του 2022 ελπίζοντας ότι θα ανταγωνιστεί επάξια το Facebook και το Twitter.

Όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, το Truth Social είναι μία ξεκάθαρη αποτυχία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε περίπου 738.000 ενεργούς μηνιαίους χρήστες τον Αύγουστο από 1,3 εκατομμύρια τον περασμένο Δεκέμβριο. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 1% των χρηστών του X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter).

Αυτός είναι ο λόγος που το Forbes μείωσε την αξία του ποσοστού 90% που διαθέτει ο Τραμπ στο Truth Social από τα 730 εκατομμύρια δολάρια σε λιγότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα, μειώνεται και η αξία της ακίνητης περιουσίας του Τραμπ – άλλωστε σύμφωνα με την απόφαση δικαστή της Νέας Υόρκης, ο Τραμπ και οι γιοι του διόγκωσαν τεχνητά την αξίας των ακινήτων του πρώην Προέδρου.

Τα άδεια γραφεία σε κτήρια έχουν ούτως ή άλλως δημιουργήσει προβλήματα στην εμπορική αγορά real estate. Η τηλεργασία μείωσε κατά 800 δισεκατομμύρια δολάρια την αξία των γραφείων σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του McKinsey Global Institute.

Το Σαν Φρανσίσκο, μία πόλη στην οποία ο Τραμπ έχει ακίνητη περιουσία, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα στην αγορά ακινήτων εξ αιτίας της τηλεργασίας που εφάρμοσαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί που εδρεύουν στην περιοχή.

Τα καλά νέα για τον πρώην Πρόεδρο είναι η καλή πορεία των γηπέδων γκολφ που διαθέτει, καθώς και έσοδα 426 εκατομμυρίων δολαρίων από πώληση βιβλίων και ομιλίες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ