ΗΠΑ: Η απεργία των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες επεκτάθηκε σε μεγάλο εργοστάσιο της Stellantis

NEWSROOM
ΗΠΑ: Η απεργία των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες επεκτάθηκε σε μεγάλο εργοστάσιο της Stellantis

Το συνδικάτο United Auto Workers (UAW) στις ΗΠΑ αποφάσισε χθες Δευτέρα να επεκτείνει τις απεργιακές του κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στις τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, σε μεγάλο εργοστάσιο της Stellantis στο Μίσιγκαν.

«Τη Δευτέρα το πρωί 6.800 μέλη του UAW στο εργοστάσιο συναρμολόγησης Sterling Heights (SHAP) εντάχθηκαν στην απεργία, σταματώντας την παραγωγή στο πιο μεγάλο και το πλέον κερδοφόρο εργοστάσιο της Stellantis» στις ΗΠΑ, ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

Πλέον τα μέλη του UAW που απεργούν στις εταιρείες Ford, General Motors και Stellantis ξεπερνούν τις 40.000 από τα 146.000 που έχει συνολικά το συνδικάτο. Εξάλλου αυτή είναι η πρώτη φορά που κηρύσσεται απεργία και στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, τις Big Three, των ΗΠΑ.

Η Stellantis δήλωσε «αγανακτισμένη» από την απόφαση αυτή, εκτιμώντας σε ανακοίνωσή της ότι «η ανισόρροπη στρατηγική του UAW θα ‘πλήξει’» τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και «θα έχει επιπτώσεις που θα διαρκέσουν» τόσο στον τομέα και όσο και στην τοπική και εθνική οικονομία.

Η εταιρεία εξήγησε ότι κατέθεσε την Πέμπτη το πρωί βελτιωμένη προσφορά στους εργαζομένους, η οποία προέβλεπε αύξηση μισθών κατά 23% σε διάστημα τριών ετών, αύξηση κατά σχεδόν 50% των συνεισφορών της στο ταμείο για τους συνταξιούχους και εγγυήσεις για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας.

Η απεργία των μελών του UAW ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου και ως τις 11 Οκτωβρίου αφορούσε δευτερεύουσας σημασίας εργοστάσια. Τότε όμως κηρύχθηκε απεργία στο Kentucky Truck Plant (KTP), το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ford, το οποίο έχει ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 25 δισεκ. δολαρίων.

Αυτή την εβδομάδα ήρθε η σειρά του ομίλου Stellantis, ιδιοκτήτη της Chrysler, της Jeep, της Ram, της Dodge και της Peugeot μεταξύ άλλων.

Στο εργοστάσιό της στο Sterling Heights, το οποίο εκτείνεται σε περισσότερα από 460.000 τετραγωνικά μέτρα, παράγεται ένα από τα οχήματα του ομίλου με τις περισσότερες πωλήσεις: το φορτηγάκι Ram 1500.

Οι συζητήσεις μεταξύ του UAW και των εταιρειών προσκρούουν κυρίως στο ποσοστό της αύξησης των μισθών. Όμως εκτός από υψηλότερους μισθούς, το συνδικάτο ζητάει μικρότερη εβδομάδα εργασίας, αποκατάσταση συνταξιοδοτικών επιδομάτων και ισχυρότερη εργασιακή ασφάλεια την ώρα που οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στρέφονται προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ