Ερντογάν: Βύθισε στο -7% το Χρηματιστήριο, μετά τις δηλώσεις ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση»

NEWSROOM
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/ Φωτογραφία AP

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε χθες το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφοντας βαριές απώλειες, προκαλούμενες από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς και κατά Δύσης-ΗΠΑ.

Ήταν τέτοιου εύρους οι χθεσινές εντολές ρευστοποιήσεων, ώστε η εταιρεία που διαχειρίζεται την τουρκική χρηματιστηριακή αγορά αναγκάσθηκε δύο φορές να δώσει εντολή για αναστολή των διαπραγματεύσεων. Η δεύτερη ήταν και η «φαρμακερή», καθώς ολοκληρώθηκε πρόωρα η χθεσινή συνεδρίαση, με το τουρκικό χρηματιστήριο να έχει απωλέσει 7,08%.

Σήμερα ωστόσο, κατάφερε να βγάλει αντίδραση και κινείται ανοδικά διαγράφοντας ένα μέρος των χθεσινών απωλειών, καθώς περί τις 14:00 ώρα Ελλάδος, ο γενικός δείκτης κερδίζει σχεδόν 2%.

Ο ηγέτης της γείτονος γι άλλη μια φορά ήταν η αιτία που προκάλεσε αναταράξεις στην τουρκική αγορά. Αυτή τη φορά ήταν η τοποθέτησή του αναφορικά με την γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή και στην πολεμική σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, την οποία Χαμάς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη την έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Για τον Ερντογάν -όπως δήλωσε χθες- η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ένα απελευθερωτικό κίνημα. Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η δήλωση που προκάλεσε σάλο στην Τουρκία, ήταν και η απόφασή του να ακυρώσει το ταξίδι του στο Τελ Αβίβ, κίνηση που εκλήφθηκε ως «γύρισμα της πλάτης» προς το Ισραήλ.

Οι χθεσινές εξελίξεις πυροδότησαν ένα έντονο κύμα προβληματισμού στην Τουρκία, όπου ακόμη και σε δελτία ειδήσεων εκφράσθηκαν ανησυχίες για τις κινήσεις του Τούρκου ηγέτη και το πώς θα επηρεάσουν το γεωπολιτικό γίγνεσθαι της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ