Χρυσός: Γιατί οι αγορές των κεντρικών τραπεζών εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 9μηνο του 2023

NEWSROOM
Χρυσός: Γιατί οι αγορές των κεντρικών τραπεζών εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 9μηνο του 2023

Νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ κατέγραψαν οι αγορές χρυσού των κεντρικών τραπεζών στο εννεάμηνο του 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

«Στο σημερινό, μακροοικονομικό και αβέβαιο γεωπολιτικό πλαίσιο, οι κεντρικές τράπεζες έχουν στραφεί στον χρυσό για τα χαρακτηριστικά της απόδοσής του, τη ρευστότητα και την ασφάλειά του», επισημαίνει στο MarketWatch ο Τζο Καβατόνι, στρατηγικός αναλυτής αγορών για την Αμερική στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών για το πολύτιμο μέταλλο από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς έως και τη λήξη του τρίτου τριμήνου ήταν 14% υψηλότερη σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας στους 800.000 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά για την περίοδο των πρώτων εννέα μηνών ενός έτους.

«Με τη ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό μετά από ένα πιο αργό β' τρίμηνο, αναμένουμε ότι το σύνολο για το έτος θα προσεγγίσει το περυσινό ρεκόρ», τονίζεται στην έκθεση. Υπάρχει επίσης «μια πιθανότητα να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο».

Τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού για τις κεντρικές τράπεζες δείχνουν ότι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι διαχειριστές αποθεματικών κατέχουν χρυσό είναι «ο ρόλος του χρυσού ως αντιστάθμιση στον πληθωρισμό, τα οφέλη της διαφοροποίησης και οι επιδόσεις του σε περιόδους κρίσης», υπογραμμίζει ο Καβατόνι. Αυτοί οι παράγοντες «υποστηρίζουν την 13ετή τάση των καθαρών αγορών που συνεχίζεται το 2023 με ρυθμό ρεκόρ».

Μοιάζει πλέον σχεδόν βέβαιο ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε πορεία για «ένα ακόμη έτος ευρείας κλίμακας αγορών», όπως αναφέρει η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, προσθέτοντας ότι η δύναμη των αγορών έχει «σε κάποιο βαθμό» ξεπεράσει τις προσδοκίες του συμβουλίου.

Συλλογικά κατά το γ΄ τρίμηνο, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 337 μετρικούς τόνους. Η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών για το προηγούμενο τρίμηνο ήταν η τρίτη υψηλότερη με βάση τα αρχεία που ξεκινούν από το 2000, σύμφωνα με τον Καβατόνι. «Εάν το οικονομικό και αβέβαιο γεωπολιτικό πλαίσιο συνεχίσει, αναμένουμε ότι αυτό θα στηρίξει τη συνεχή και σημαντική ζήτηση των κεντρικών τραπεζών».

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία αύξησε τα αποθεματικά της σε χρυσό κατά 78 μετρικούς τόνους κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου, επανέκτησε τον τίτλο του μεγαλύτερου αγοραστή παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Από την αρχή του έτους, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 181 μετρικούς τόνους, σε 2.192 μετρικούς τόνους.

Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας (NBP) πρόσθεσε άλλους 57 μετρικούς τόνους στους 48 μετρικούς τόνους που αγόρασε το β΄ τρίμηνο, ανεβάζοντας τη συνολική συσσώρευση χρυσού για το 2023 σε 105 τόνους. Οι αγορές της Πολωνίας ενδέχεται να συνεχιστούν, αφού στις αρχές Οκτωβρίου ο πρόεδρος της NBP Άνταμ Γκλαπίνσκι δήλωσε ότι η εθνική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει χρυσό και ότι στόχος είναι να φτάσει το 20% των συνολικών αποθεματικών. Αυτή τη στιγμή κατέχει 334 τόνους χρυσού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Στο μεταξύ, η επενδυτική ζήτηση για χρυσό ανά τον κόσμο το γ΄ τρίμηνο ανήλθε στους 157 μετρικούς τόνους, όγκος που αναλογεί στο ήμισυ του πενταετούς τριμηνιαίου μέσου όρου των 315 μετρικών τόνων.

Παρόλα αυτά, η συνολική επενδυτική ζήτηση του γ΄ τριμήνου σημείωσε αύξηση 56% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, το οποίο ήταν το πιο αδύναμο τρίμηνο των τελευταίων 18 ετών, με μόλις 100 μετρικούς τόνους.

Οι εκροές από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια χρυσού επιβραδύνθηκαν το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ωστόσο η ζήτηση ράβδων και νομισμάτων ανέκαμψε τόσο στην Ινδία όσο και στην Κίνα, ανεβάζοντας τα συνολικά στοιχεία της επενδυτικής ζήτησης, σύμφωνα με τον Καβατόνι.

Σε ετήσια βάση, οι επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 21% στην Ινδία και κατά 16% στην Κίνα, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Εντούτοις, οι συνολικές επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα σε όλο τον κόσμο το γ΄ τρίμηνο ήταν μειωμένες κατά 14% σε ετήσια βάση στους 296 μετρικούς τόνους, ενώ στις επενδύσεις σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια χρυσού καταγράφηκαν ρευστοποιήσεις για έκτο διαδοχικό τρίμηνο, με τις τοποθετήσεις να μειώνονται κατά 139 μετρικούς τόνους το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η «κάπως εκπληκτική» ενίσχυση της ζήτησης ράβδων και νομισμάτων στην Κίνα και την Ινδία είναι πιθανό να συνεχιστεί, αλλά «με διαφορετικές κινητήριες δυνάμεις», επισημαίνεται στην έκθεση. «Η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να ωθεί τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια στην Κίνα, ενώ η οικονομική ισχύς στην Ινδία αποδίδει αγορές με γνώμονα τον πλούτο».

ΣΧΕΤΙΚΑ