Οι ενεργειακές προκλήσεις μέχρι το 2040

Φώτο: Shutterstock

Από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη αυτή την περίοδο είναι η πρόκληση της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια. Τα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η πρόκληση είναι πλέον πιο έντονη από ποτέ. Παρά την μεγάλη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη για να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις μέχρι το 2040.

Όπως αναφέρει η ελβετική τράπεζα UBS σε έκθεση της για τις ενεργειακές προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη κάνει πλέον πιο αναγκαία από ποτέ την συζήτηση για την παραγωγή ενέργειας.

Η στροφή από τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο σε πιο φιλικές λύσεις για το περιβάλλον θα διαρκέσει για καιρό και θα είναι κοστοβόρα, καθώς η αλλαγή θα έρχεται σταδιακά, καθώς οι προμήθειες καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες δεκαετίες. Η βιομηχανία ενέργειας βρίσκεται πλέον σε ένα μονοπάτι που οδηγεί σε ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές μέλλον, καθώς η πρόκληση πλέον είναι να διασφαλιστούν ασφαλείς και προσιτές προμήθειες ενέργειας σε περισσότερους κατοίκους του πλανήτη.

Ο πλανήτης μας καθημερινά καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας που ολοένα αυξάνονται και είναι πλέον αναγκαίο να διευρυνθεί η ενεργειακή βάση και να εμπλουτιστεί η παραγωγή ώστε να μπορέσουν να απαντηθούν οι μελλοντικές ανάγκες που θα αυξηθούν μέχρι και 30% έως το 2040. Ταυτόχρονα και η ικανοποίηση αυτών των αναγκών γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται συνεχώς, χωρίς να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και παρά την ανάπτυξη που έχει καταγραφεί στα μέσα αποθήκευσης και απόδοσης της ενέργειας.

Την ίδια στιγμή που θα αυξάνεται η ζήτηση για τις συμβατικές μορφές ενέργειας, οι τιμές αναπόφευκτα αυξάνονται, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται παράλληλα όπως οι γεωτρήσεις που πρέπει πλέον να φτάνουν σε μεγαλύτερα βάθη για να αντλήσουν αρκετό πετρέλαιο που θα μπορεί να απαντήσει την ζήτηση της αγοράς.

Επιπλέον η έλλειψη που θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα αργότερα, καθώς οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη θα στερεύουν, αναμένεται να εκτοξεύσουν και πάλι τις τιμές, καθιστώντας παράλληλα σημαντικό την ανάπτυξη μεθόδων και τεχνολογιών για καλύτερη απόδοση της ενέργειας. Από τα καύσιμα που καταναλώνουν τα αυτοκίνητά μας μέχρι τα «έξυπνα κτίρια» η ενεργειακή απόδοση αναμένεται να αποτελέσει κλειδί για το ενεργειακό μας μέλλον.

Τα καύσιμα από ανανεώσιμες πηγές είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για ένα ασφαλές και οικονομικά προσιτό ενεργειακό μέλλον. Μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν να επιτευχθούν οι στόχοι για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα φέρει την ενέργεια σε ένα 15% ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που μέχρι τώρα δεν είχε.

Παράλληλα οι τρόποι για την παραγωγή ενέργειας αναμένεται να είναι μια από τις ταχύτερα εξελισσόμενους βιομηχανικούς τομείς που οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την αστικοποίηση που παρατηρείται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Κίνα, Ινδία αλλά και Αφρική είναι από τις περιοχές του πλανήτη όπου η αστικοποίηση έχει αρχίσει να συμβαίνει με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και από τις περιοχές με την μικρότερη πρόσβαση των κατοίκων σε παροχές ενέργειας.

Κάτι το οποίο πρόκειται να πυροδοτήσει την αύξηση της ενεργειακής ζήτησης αλλά ταυτόχρονα και την ταχεία ανάπτυξη της χρήσης καυσίμων. Τα αστικά κέντρα που δημιουργούνται σημαίνουν καλύτερα επίπεδα διαβίωσης για μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, και η διαθεσιμότητα προσιτών και αξιόπιστων πηγών ενέργειας θα οδηγήσει σε νέα ζήτηση που θα εκτείνεται από τις κατασκευές κτιρίων μέχρι τις δημόσιες μεταφορές.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ενεργειακής ζήτησης σε αυτούς τους τομείς είναι δύσκολο να προβλεθεί. Στο παρελθόν η ταχύτατα οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες αγορές οδήγησε σε απροσδόκητες εκπλήξεις στην ενεργειακή ζήτηση. Όπως μπορεί να παρατηρηθεί και σήμερα η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης έχει ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο. Η ενεργειακή ζήτηση από αναπτυσσόμενες οικονομίες, ήταν μεγαλύτερες από τις ανεπτυγμένες χώρες την τελευταία δεκαετία, οδηγούμενη κυρίως από την Κίνα.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα συνεισφέρουν στη μείωση ζήτηση της βενζίνης την επόμενη 10ετία. Παρόλα αυτά όμως για να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση στη ζήτηση της βενζίνης, θα πρέπει να αυξηθεί η αποδοτικότητα της αλλιώς η αυξημένη χρήση πετρελαίου για άλλα καύσιμα θα συντηρήσει την ανοδική τάση για την παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που υπάρχουν παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το 2040 στα 2 δισεκατομμύρια, διπλασιάζοντας τα μεγέθη από το 2017. Παράλληλα τα μίλια που διανυθούν θα φτάσουν τα 16 τρισεκατομμύρια που θα αντιστοιχεί σε αύξηση 33% σε σχέση με τα φετινά δεδομένα. Με τα αυτοκίνητα παγκοσμίως μέχρι στιγμής βασίζονται κυρίως στο πετρέλαιο σαν καύσιμο, οι επιλογές καυσίμων δεν είναι τόσες πολλές για τους οδηγούς. Παρόλα αυτά το μυστικό κρύβεται αλλού.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα συνεισφέρουν σε μια πιθανή μείωση της ζήτησης της βενζίνης την επόμενη δεκαετία αλλά κλειδί αποδεικνύεται η απόδοση των καυσίμων. Σύμφωνα με την έρευνα της UBS η καλύτερη απόδοση των καυσίμων αυτοκινήτων μπορεί να οδηγήσει στη μείωση μέχρι και 17 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα εν αντιθέσει με την συνεισφορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που μπορούν να συμβάλλουν σε μια μείωση της τάξης των 2,5 εκατ. βαρελιών μέχρι και το 2040.

Συνοψίζοντας η ενεργειακή πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά οι τάσεις παγκοσμίως για ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό μέλλον αυξάνονται. Εναλλακτικές πηγές και καύσιμα από ανανεώσιμες πηγές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την ανακούφιση της ενεργειακής πρόκλησης.

Όμως παρά την ανάπτυξη στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την ταχύτατη αύξηση των τεχνολογιών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βλέπουμε να συνεχίζει να αυξάνεται και η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα και φυσικό αέριο μέχρι και το 2040.

Το ζήτημα είναι όμως ποιος θα εξαντληθεί πιο γρήγορα. Ο πλανήτης ή ο άνθρωπος...

ΣΧΕΤΙΚΑ