Τράπεζες: Τα στελέχη φοβούνται για κρίση προερχόμενη από τις γεωπολιτικές εντάσεις

NEWSROOM
Τράπεζες
Τράπεζες/ Φωτογραφία shutterstock

Οι εντεινόμενες γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις εγκυμονούν τον κίνδυνο να προκαλέσουν την επόμενη κρίση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, μια κρίση που θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία την ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Όλα αυτά, σε μια περίοδο που ο προαναφερόμενος κλάδος παραμένει ευάλωτος εξαιτίας των κανονιστικών ρυθμίσεων που καθίστανται πιο αυστηρές.

Στην άποψη αυτή συνέκλιναν τα ανώτατα στελέχη των μεγάλων πολυεθνικών τραπεζών, στο επενδυτικό συνέδριο κορυφής Global Financial Leaders που διοργανώνει η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ.

Το έναυσμα για την επόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι πιθανό να προέλθει από τον γεωπολιτικό ή τον πολιτικό χώρο, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Τζέιμς Γκόρμαν, ένα εκ των περισσότερων από των δώδεκα κορυφαίων στελεχών των πολυεθνικών τραπεζών που συμμετέχουν στο συνέδριο.

«Οι προκλήσεις για τη δημοκρατία σε ορισμένες χώρες σε όλο τον κόσμο είναι αρκετά εμφανείς», δήλωσε ο Γκόρμαν χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας προσθέτει αβεβαιότητα στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ενώ ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας παρατείνεται, την ίδια ώρα που η αντιπαράθεση Κίνας-ΗΠΑ συνεχίζει να κλιμακώνεται παρά τις προσπάθειες να έρθουν πιο κοντά οι ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων.

Από τη μεριά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σούινγκ, δήλωσε ότι οι αγορές εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικές απέναντι στα παγκόσμια γεγονότα, εντούτοις κάθε ηρεμία είναι ευάλωτη στον κίνδυνο νέων γεγονότων.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι από μία ακόμη γεωπολιτική κλιμάκωση -και αυτό μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα- οι αγορές σε κάποια στιγμή στην πραγματικότητα θα εγκαταλείψουν την ηρεμία και τότε θα έχουμε ένα γεγονός στην αγορά», επισήμανε.

Τα διευθυντικά στελέχη στη διάρκεια του συνεδρίου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ασυνήθιστα επιθετική κοινή προσπάθεια να εφαρμοσθούν αυστηρότεροι κανόνες.

Έχοντας επικρατήσει να αναφέρεται ως το «Τελικό Παιχνίδι της Βασιλείας», η ευρείας κλίμακας αναθεώρηση αναγκάσει τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων, προκειμένου να προφυλαχθούν από τον κίνδυνο που αναδύθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

«Ενώ θέλουμε το σύστημα να είναι ασφαλές και υγιές, όταν κοίταξα αυτούς τους κανόνες, νομίζω ότι το παρακάνουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σάλομον σε ξεχωριστό πάνελ, αναφερόμενος στην αυστηροποίηση των τραπεζικών κανονισμών.

«Εάν εφαρμοστούν, με τον τρόπο που περιγράφονται (οι κανόνες), πρόκειται για μια σημαντική πρόσθετη οικονομική σύσφιγξη του συστήματος τη στιγμή που δεν νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των οικονομικών δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης», προσέθεσε ο Σάλομον.

Στις ΗΠΑ, η τραπεζική ρυθμιστική αρχή έχει ανακοινώσει σαρωτικές προτάσεις για την επιβολή αυστηρότερων κεφαλαιακών κανόνων για τις μεγάλες τράπεζες, μετά από τα προβλήματα με τις μικρότερες τράπεζες νωρίτερα φέτος, ενώ από τη μεριά του ο κλάδος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις σημαντικές αυξήσεις στα κεφάλαια.

«Σίγουρα πιστεύω ότι οι προσπάθειες ορισμένων ρυθμιστικών αρχών αυτή τη στιγμή να μιλήσουν για τα κεφάλαια είναι άστοχες. Θα έπρεπε να επικεντρωθούν σε άλλα ζητήματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου UBS, Κολμ Κέλεχερ, χωρίς να προσδιορίσει τις ρυθμιστικές αρχές.

«Ο στόχος των πολιτικών είναι να περιοριστεί το μέγεθος των μεγάλων τραπεζών», συμπλήρωσε ο Γκόρμαν της Morgan Stanley.

Όμως «όταν ασκείς πίεση στο σύστημα, οι λιγότερο ανταγωνιστικοί παίκτες υποχωρούν», είπε, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την επόμενη κρίση μέχρι να λυθεί το πολιτικό «αίνιγμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ