Πώς επηρεάζει η κρίση στη Μέση Ανατολή τις αμερικανικές αγορές

Φωτο: AP Images

Η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή ρίχνει βαριά σκιά στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.

Ειδικά, οι μετοχές Ισραηλινών εταιρειών που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Τελ Αβίβ έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που καταδεικνύει την οικονομική αβεβαιότητα σε μία εμπόλεμη περιοχή, αφήνοντας τους επενδυτές στην αβεβαιότητα για την μελλοντική πορεία των αγορών.

Για μία χώρα στο μέγεθος του Νιου Τζέρσεϊ, το Ισραήλ έχει τεράστια επιρροή στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές. Πάνω από 100 Ισραηλινές εταιρείες διαπραγματεύονται στην αγορά των ΗΠΑ, με τη χρηματιστηριακή τους αξία να ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια – το Ισραήλ είναι η τέταρτη χώρα με τις περισσότερες εταιρείες στο δείκτη, Nasdaq, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Κίνα.

Ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι διαχειριστές κεφαλαίων στις ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους μετοχές Ισραηλινών εταιρειών συνολικής αξίας άνω των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς έχει στείλει στα τάρταρα τις μετοχές των Ισραηλινών εταιρειών, μαζί με το νόμισμα της χώρας, το σέκελ, το οποίο υποχωρεί για έξι συνεχόμενες ημέρες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, παρά την άνευ προηγουμένου στήριξη από την κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ με 30 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της οικονομίας.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, προειδοποίησε τους επενδυτές ότι «αυτή η στιγμή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι εδώ και δεκαετίες». Όπως εξήγησε, ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ενέργεια, στην αγορά τροφίμων, στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και στις γεωπολιτικές ισορροπίες».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νέα αναταραχή έρχεται μετά από μία δύσκολη χρονιά για τις αγορές, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζεμιν Νετανιάχου, ενεργοποίησε μία αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσει σε ολόκληρη τη χώρα εδώ και μήνες.

Μεταξύ των μεγάλων χαμένων των ημερών είναι κατασκευάστρια αυτόνομων ημιαγωγών για αυτοκίνητα, Mobileye Global, η μεγαλύτερη εταιρεία στο Ισραήλ, με βάση τη χρηματιστηριακή της αξία.

Οι απώλειες της Mobileye Global φτάνουν το 9%, ενώ κατά 4,3% έχει υποχωρήσει η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών, Tower Semiconductor.

Επίσης, η Ισραηλινή, Teva Pharmaceutical, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο, υποχώρησε κατά 1%, ωστόσο η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι πόλεμοι στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε σημαντικές πτώσεις των αγορών, ενίοτε και σε κραχ.

ΣΧΕΤΙΚΑ