Βρετανία: Φιλοπαλαιστίνιοι συνδικαλιστές απέκλεισαν τις εισόδους εργοστασίου της BAE Systems

NEWSROOM
BAE Systems-AP Images
BAE Systems-Φωτογραφία: AP Images

Δεκάδες συνδικαλιστές απέκλεισαν σήμερα τις εισόδους ενός από τα εργοστάσια της BAE Systems στη νοτιοανατολική Αγγλία κατηγορώντας τον βρετανικό όμιλο κατασκευής εξαρτημάτων για στρατιωτικά αεροπλάνα ότι τα χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να βομβαρδίσει τη Γάζα στον πόλεμο κατά της Χαμάς και ζητώντας τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ.

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως "Εργάτες για μια Ελεύθερη Παλαιστίνη", "Σταματήστε να Εξοπλίζετε το Ισραήλ" και «Τα όπλα που κατασκευάζονται εδώ σκοτώνουν στη Γάζα», οι ακτιβιστές απέκλεισαν τις εισόδους στο εργοστάσιο όπλων κοντά στο Ρότσεστερ του Κεντ, από τις 7 π.μ. σήμερα, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περίπου 50 συνδικαλιστές στάθηκαν μπροστά από μία από της εισόδους του εργοστασίου, όπου δοκιμάζεται και συναρμολογείται ηλεκτρονικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στα στρατιωτικά αεροσκάφη και στα συστήματα παρακολούθησης.

Δεκάδες άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε άλλες εισόδους του.

Ο βρετανικός κολοσσός της πολεμικής βιομηχανίας απάντησε ότι δεν εξάγει άμεσα εξοπλισμό προς το Ισραήλ, αλλά ο όμιλος είναι βασικός προμηθευτής των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-35, τα οποία πετάει το Ισραήλ.

"Είμαστε τρομοκρατημένοι από την κατάσταση στο Ισραήλ και στη Γάζα και από τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει στους αμάχους στην περιοχή και ευελπιστούμε ότι (η κρίση) θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν", είπε εκπρόσωπος του BAE αναφερόμενος στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

"Σεβόμαστε το δικαίωμα όλων να διαδηλώνουν ειρηνικά. Λειτουργούμε με βάση τις αυστηρότερες ρυθμίσεις και συμμορφωνόμαστε πλήρως με όλους τους διαθέσιμους ελέγχους εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού, που υπόκειται σε συνεχή αξιολόγηση".

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαδήλωσης, περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι των συνδικάτων Unite, Unison, GMB ή NEU που εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, ακόμη και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας συμμετείχαν στον αποκλεισμό, με παλαιστινιακές σημαίες και πανό με το σύνθημα "Οι φορολογούμενοι έχουν αίμα στα χέρια τους".

Σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να τερματίσει «τη συνενοχή της σε εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη, σταματώντας τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ και υποστηρίζοντας μια άμεση κατάπαυση του πυρός».

Η διαδήλωση στο βρετανικό εργοστάσιο ακολουθεί ανάλογες κινητοποιήσεις από συνδικάτα στο Βέλγιο και στην Ισπανία που έχουν αρνηθεί να παραδώσουν στρατιωτικό εξοπλισμό λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνται τακτικά διαδηλώσεις σε πόλεις ανά την Ευρώπη ως ένδειξη υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Μια μεγάλη φιλοπαλαιστινιακή πορεία διαμαρτυρίας που είναι προγραμματισμένη για αύριο στο Λονδίνο έχει προκαλέσει έντονη πολεμική καθώς συμπίπτει με την επέτειο της λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου εγείροντας έτσι ανησυχίες ότι πιθανόν να υπάρξουν και αντιδιαδηλώσεις στην πρωτεύουσα.

Ο βρετανικός όμιλος BAE Systems είναι ένας γίγαντας όπλων, άμυνας και αεροναυπηγικής στην Ευρώπη και εργάζεται σε αναπτυξιακά προγράμματα για μαχητικά αεροσκάφη, στρατιωτικά άρματα μάχης και ακόμη και πυρηνικά υποβρύχια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ