Τέσσερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι που κερδίζουν το τζακ ποτ στο τζόκερ

Χαρτονομίσματα του Ευρώ/ Φωτογραφία shutterstock

Ο οικονομικός σύμβουλος, Eszylfie Taylor, στις ΗΠΑ έχει στο πελατολόγιο του πολλούς νικητές τζακ ποτ στο αμερικανικό τζόκερ. Ωστόσο, όπως λέει, υπάρχουν τέσσερα λάθη που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει πολλούς νικητές ακόμα και στη χρεοκοπία. Όπως, υποστηρίζει, τα πιο συχνά λάθη είναι τρία:

Ο κ. Τέιλορ υποστηρίζει ότι οι νικητές συνήθως ξεχνούν ότι τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα. «Είναι το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει κανείς», τονίζει και προσθέτει ότι «τα χρήματα κάποτε τελειώνουν».

Όπως εξηγεί, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ορίσει ο νικητής ένα βιώσιμο ρυθμό αναλήψεων, που δε θα ξεπερνά τις αποδόσεις των χρημάτων.

Όπως λέει, οι νικητές του τζόκερ, διασημότητες, αθλητές και γενικά άνθρωποι που βγάζουν γρήγορα πολλά χρήματα, αλλά ξοδεύουν χωρίς όριο, συχνά καταλήγουν σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από αυτή που ήταν.

Όπως εξηγεί, για τους νικητές του τζόκερ, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, καθώς αυτό τεράστιο ποσό έρχεται μόνο μία φορά στη ζωή τους.

Και τονίζει ότι ο ίδιος συμβουλεύει τους πελάτες του να τοποθετούν τα χρήματα σε διαφορετικές επενδύσεις ώστε να έχουν διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

Όπως λέει, οι νικητές που πιστεύουν ότι μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους τόσο μεγάλα ποσά, συνήθως κάνουν λάθος. Οι επενδύσεις είναι ένας τομέας που δε γνωρίζουν και καλό είναι να εμπιστευτούν τους ειδικούς.

Όπως λέει, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το real estate. «Είναι ωραίο να αγοράσεις ένα σπίτι αξίας ενός εκατομμυρίου χωρίς δάνειο, όμως η συντήρησή του – φορολογία, λογαριασμοί, ανακαινίσεις κτλ. – μπορούν να «σε ρίξουν στα βράχια». Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνούν τη φορολογία.

Ο κ. Τέιλορ υποστηρίζει ότι οι νικητές του τζόκερ πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά πριν βγουν στην τηλεόραση ή ενημερώσουν τον περίγυρό τους – πέραν των στενών φίλων και των μελών της οικογένειας – ότι πλέον είναι εκατομμυριούχοι.

«Είναι σα να βάζεις ένα στόχο στην πλάτη σου», λέει χαρακτηριστικά.

Κατ’ αρχάς, όπως λέει, πολλοί θα τους ζητούν δάνεια ή ακόμα και δωρεές, σα να είναι φιλανθρωπική οργάνωση.

Ο ίδιος συμβουλεύει τους πελάτες του, όταν τους ζητούν χρήματα, να απαντούν ότι «θα ήθελα πολύ να σε βοηθήσω, αλλά τα χρήματά μου είναι δεσμευμένα».

Και, φυσικά, όταν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μία επένδυση, να τη συζητούν με κάποιον ειδικό σύμβουλο επενδύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ