Βιλερουά (ΕΚΤ): «Απολύτως δικαιολογημένη η παύση της αύξησης των επιτοκίων»

NEWSROOM
Βιλερουά (ΕΚΤ): «Απολύτως δικαιολογημένη η παύση της αύξησης των επιτοκίων»
Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό-ΑP Images

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο δικαιολογείται πλήρως από την επιβράδυνση του πληθωρισμού, υπογράμμισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκάλο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας τόνισε σε δηλώσεις του ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών μειώθηκε σημαντικά και ένα υποκείμενο μέτρο ξεπέρασε ξεκάθαρα το ανώτατο όριο την άνοιξη μετά την έναρξη της σύσφιξης της ΕΚΤ πέρυσι.

«Είναι η απόδειξη της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής, η οποία δικαιολογεί πλήρως τη διακοπή της σειράς αυξήσεων των επιτοκίων που αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο», ανέφερε σε ομιλία του για την τραπεζική εποπτεία στο Παρίσι.

Είπε ότι η ΕΚΤ μπορεί τώρα να είναι σίγουρη για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% έως το 2025, αν και πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι επίσης υπομονετική, διατηρώντας τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδο «για ένα χρόνο ανάλογο με την πλήρη μετάδοσή τους».

Αναφερόμενος στην κατάσταση των γαλλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο Βιλερουά είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων ήταν συνολικά ευεργετική για τις τράπεζες και τους ασφαλιστές.

Το κόστος του κινδύνου παρέμεινε μέτριο και δεν αναμένεται να επιδεινωθεί βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, ενώ η κερδοφορία και η φερεγγυότητα έχουν ενισχυθεί, είπε.

Δεδομένης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο Βιλερουά προέτρεψε τις τράπεζες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία και είπε ότι το ποσοστό των δανείων που απορρίφθηκαν δεν θα πρέπει να αυξηθεί για το ίδιο επίπεδο κινδύνου.

«Το ποσοστό δεν μετριέται με ακρίβεια - και αναμφίβολα αυτό δικαιολογεί πολλές ερμηνείες και υποψίες - υπάρχει μια αόριστη αίσθηση ότι έχει αυξηθεί», είπε ο Βιλερουά προσθέτοντας ότι «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ