Μετά τα αντισημιτικά σχόλια, ο Έλον Μασκ θυμήθηκε το… «Pizzagate»

NEWSROOM
Έλον Μασκ/ Φωτογραφία shutterstock
Έλον Μασκ/ Φωτογραφία shutterstock

Μία νέα θεωρία συνομωσίας άρχισε να προωθεί χθες ο Έλον Μασκ στο Χ, την πλατφόρμα που μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή ως Twitter και μετονόμασε ο ίδιος, αφού την εξαγόρασε.

Πρόκειται για την παλιά και άκρως επικίνδυνη θεωρία του «Pizzagate», λίγες μέρες αφότου ο διάσημος δισεκατομμυριούχος δέχτηκε σφοδρή κριτική επειδή επικρότησε ένα αντισημιτικό σχόλιο, με αποτέλεσμα μία σειρά κολοσσιαίων εταιρειών να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωση.

Διαβάστε επίσης: Ο Μασκ έφερε (ξανά) το χάος στο X -Μηνύσεις, ακροδεξιά και πιέσεις στην CEO να αποχωρήσει

Με ανάρτησή του, λοιπόν, στο Χ, ο Έλον Μασκ επιχείρησε να συνδέσει τον ιδρυτή της Media Matters – της εταιρείας που παρακολουθεί τα μίντια στα κοινωνικά δίκτυα και διαπίστωσε ότι οι διαφημίσεις κολοσσιαίων εταιρειών βρίσκονται δίπλα σε φιλο-ναζιστικές αναρτήσεις – με τον ιδιοκτήτη της πιτσαρίας που βρέθηκε στο επίκεντρο της θεωρίας συνομωσίας, «Pizzagate».

Συγκεκριμένα, κάτω από μία ανάρτηση που έκανε αυτόν τον ισχυρισμό, ο Μασκ απάντησε «περίεργο» τραβώντας την προσοχή των 160 και πλέον εκατομμυρίων ακολούθων του στο Χ.

Το «Pizzagate» είναι μία θεωρία συνομωσίας κατά της Χίλαρι Κλίντον, η οποία διαδόθηκε μέσω 4chan, Reddit, Twitter και άλλες πλατφόρμες λίγες ημέρες πριν τις Προεδρικές εκλογές του 2016. Οι «πιστοί» της θεωρίας υποστήριζαν ότι υπήρχε ένα τεράστιο δίκτυο παιδόφιλων, του οποίου η διοίκηση βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και, συγκεκριμένα, σε μία πιτσαρία, στην οποία εμπλέκεται η Χίλαρι Κλίντον και οι Δημοκρατικοί.

Η απίθανη αυτή θεωρία και οι ισχυρισμοί της ευθύνονται και για την επίθεση του «ερευνητή», Edgar Maddison Welch, στη συγκεκριμένη πιτσαρία το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, με τουφέκι μέσα στο εστιατόριο. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε, ο δράστης δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

Αυτή, λοιπόν, είναι η τελευταία θεωρία συνομωσίας που προωθεί ο Έλον Μασκ τραβώντας ξανά την προσοχή στο Χ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δισεκατομμυριούχος υποστήριξε μία ανάρτηση χρήστη με αντισημιτικό περιεχόμενο. Γρήγορα, πολλές κολοσσιαίες εταιρείες ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις διαφημίσεις τους στο Χ, δίνοντας ένα τεράστιο πλήγμα στη φήμη του κοινωνικού δικτύου.

Η «επανάσταση» των κολοσσιαίων εταιρειών με τα τεράστια διαφημιστικά πακέτα αφορά επιχειρήσεις όπως η Disney, η Paramount, η NBCUniversal, η Comcast, η Lionsgate και η Warner Bros. Discovery, μητρική του CNN, καθώς και πάρα πολλές άλλες.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στον οικονομικό Τύπο, μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών που αποχώρησαν από το Χ τις προηγούμενες ημέρες είναι και η Apple, η οποία προς το παρόν δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Ο Έλον Μασκ, πάντως, χθες κατέθεσε αγωγή κατά της Media Matters, που παρακολουθεί τα θέματα εταιρειών media, καθώς είχε αναφέρει ότι από την Χ αποχώρησε και η IBM, επειδή οι διαφημίσεις της βρέθηκαν να εμφανίζονται δίπλα σε αναρτήσεις με φιλο-ναζιστικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ