Γερμανία: Αρνητικούς ρυθμούς σημείωσε η οικονομία το γ΄ τρίμηνο του 2023 

NEWSROOM
Γερμανία: Αρνητικούς ρυθμούς σημείωσε η οικονομία το γ΄ τρίμηνο του 2023 
Shutterstock

Αρνητικούς ρυθμούς σημείωσε η οικονομία της Γερμανίας το γ΄ τρίμηνου του 2023, τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική υπηρεσίας της χώρας, Destatis.

Βάσει των στοιχειών αυτών, το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% εν συγκρίσει με το γ΄ τρίμηνο του 2022, ενώ σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023 κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,1%.

Ο ρυθμός μεταβολής σε τριμηνιαία βάση επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία της Γερμανίας είχε αναπτυχθεί κατά 0,1% μετά από στασιμότητα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Η Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αδύναμων οικονομιών στην Ευρώπη φέτος, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας, η υποχώρηση των παραγγελιών από τους εμπορικούς εταίρους της χώρας και τα υψηλότερα επιτόκια έχουν καταβάλει το τίμημά τους.

«Μετά την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε κατά το α΄ εξάμηνο του 2023, η γερμανική οικονομία ξεκίνησε το β΄ εξάμηνο του έτους με ελαφρά πτώση των επιδόσεων», δήλωσε η Ρουθ Μπραντ, πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας.

Οι ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, ήταν κατά 0,3% χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι κρατικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο κατά 0,2%,

Η δικαστική απόφαση που μπλόκαρε τη μεταφορά αχρησιμοποίητων κονδυλίων από την πανδημία σε πράσινες επενδύσεις και άνοιξε ένα κενό ύψους 60 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα, ιδίως στη βιομηχανία, σχετικά με τις προγραμματισμένες επενδύσεις.

«Τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετη εξασθένιση της ανάπτυξης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank Τόμας Γκίτσελ, προσθέτοντας ότι «είναι απίθανο η ιδιωτική κατανάλωση ή οι επενδύσεις να ανακάμψουν ξαφνικά».

Την περασμένη Δευτέρα, στην τακτική μηνιαία οικονομική έκθεσή της, η Bundesbank ανέφερε ότι η γερμανική οικονομία πιθανότατα θα συρρικνωθεί και πάλι το δ΄ τρίμηνο και θα παρουσιάσει σημάδια ελαφράς βελτίωσης στις αρχές του επόμενου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ