Ρωσία: Ο Πούτιν θα παρουσιάσει σύντομα στρατηγική για την ΤΝ

NEWSROOM
Ρωσία: Ο Πούτιν θα παρουσιάσει σύντομα στρατηγική για την ΤΝ
AP Images

Δεν πρέπει να επιτραπεί στην Δύση να αναπτύξει ένα μονοπώλιο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence - AI) δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι μια πολύ πιο φιλόδοξη ρωσική στρατηγική για την ανάπτυξη της ΤΝ θα εγκριθεί σύντομα.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ κατέχουν ηγετική θέση στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία πολλοί ερευνητές και παγκόσμιοι ηγέτες πιστεύουν ότι θα μεταμορφώσει τον κόσμο και θα φέρει επανάσταση στην κοινωνία μ' έναν τρόπο παρόμοιο με αυτόν όταν εμφανίσθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στα τέλη του 20ού αιώνα.

Η Μόσχα επίσης φιλοδοξεί να γίνει μια δύναμη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά οι προσπάθειες αυτές την έχουν κρατήσει πίσω λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ο οποίος έχει ωθήσει πολλούς ταλαντούχους επιστήμονες να εγκαταλείψουν την Ρωσία και έχει πυροδοτήσει τις δυτικές κυρώσεις οι οποίες πλήττουν τις εισαγωγές της χώρας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Ο Πούτιν μιλώντας σε συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Μόσχα έχοντας δίπλα του τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής τράπεζας Sberbank Γκέρμαν Γκρεφ, είπε ότι το να προσπαθείς να επιβάλεις απαγόρευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αδύνατο και επέστησε την προσοχή στο ότι θα ήταν επικίνδυνο και απαράδεκτο να επιτραπεί στις δυτικές πλατφόρμες να αποκτήσουν το μονοπώλιο στην τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Στο πολύ εγγύς μέλλον, ως ένα από τα πρώτα βήματα, θα υπογραφεί ένα προεδρικό διάταγμα και θα εγκριθεί ένα νέο σχέδιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης» δήλωσε ο Πούτιν στο συνέδριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η νέα στρατηγική θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης «της επέκτασης της θεμελιώδους και εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης και των μεγάλου εύρους μοντέλων γλωσσών».

Η Ρωσία είπε ότι χρειάζεται να κάνει νομοθετικές και επενδυτικές αλλαγές για να ωθήσει την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ