Το καινούργιο έτος μπορεί να φέρει smartphones και υπολογιστές με ενσωματωμένη την ΑΙ

NEWSROOM
Το καινούργιο έτος μπορεί να φέρει smartphones και υπολογιστές με ενσωματωμένη την ΑΙ
Φώτο: Shutterstock

Τα smartphones και οι προσωπικοί υπολογιστές όσο θα εξελίσσεται η τεχνολογία θα καθίστανται και πιο έξυπνες ως συσκευές. Θα είναι αυτός ένας αρκετά καλός λόγος για να προβούν οι καταναλωτές σε αγορά καινούργιας ή καινούργιων συσκευών, θέτει το ερώτημα η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.

Ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών υποστηρίζει ότι είναι ένας πολύ καλός λόγος. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει κατακλύσει τον κόσμο της τεχνολογίας από τη στιγμή που ξεκίνησε η δημόσια χρήση της μέσω του διαδικτυακού chatbot ChatGPT πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Google, η Amazon και η Meta -μητρική του Facebook-, έχουν ήδη αναπτύξει υπηρεσίες που ενεργοποιούνται από την τεχνολογία αυτή, η οποία μπορεί να συντάσσει email, να δημιουργεί κείμενα και να κάνει υπολογισμούς και να επιτρέπει ακόμη και σε μη προγραμματιστές να παράγουν λειτουργικό κώδικα για υπολογιστές.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες έχουν σχεδιαστεί για επαγγελματίες χρήστες και απαιτούν συνεχείς συνδέσεις σε ισχυρά δίκτυα υπολογιστικού νέφους (cloud) που υποστηρίζονται από υπερυπολογιστές. Κάτι που δημιουργεί ορισμένους φυσικούς περιορισμούς: δεν βρίσκονται όλα τα δεδομένα στο cloud και δεν είναι όλες οι συσκευές συνδεδεμένες όλο το εικοσιτετράωρο. Το υπολογιστικό νέφος δεν είναι επίσης δωρεάν ή έστω φθηνό, όπως έχουν διαπιστώσει πολλές επιχειρήσεις τελευταία.

Ως εκ τούτου, συσκευές όπως τα smartphones και οι υπολογιστές που θα μπορούν να εκτελούν αλγορίθμους για την γενετική τεχνητή νοημοσύνη απευθείας με τον δικό τους επεξεργαστή είναι το επόμενο βήμα στην επανάσταση της ΤΝ. Ένα πιθανό όφελος θα είναι η υψηλότερη ταχύτητα, καθώς ο υπολογισμός γίνεται στη λεγόμενο «άκρο» που βρίσκεται πλησιέστερα στον τελικό χρήστη. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η λιγότερη χρήση των δαπανηρών υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, καθώς και η ευρυζωνικότητα για τη μετάδοση των απαραίτητων δεδομένων. Ένα smartphone με δυνατότητα TN, για παράδειγμα, θα μπορούσε να τραβήξει μια φωτογραφία κάποιου και να την τοποθετήσει άμεσα σε ένα πιο γραφικό φόντο χωρίς να στέλνει τα δεδομένα αυτά μέσω cloud.

Η προστασία της ιδιωτικότητας θα είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς οι εξατομικευμένες λειτουργίες της ΤΝ απαιτούν το είδος των δεδομένων που οι χρήστες προτιμούν να διατηρούν στις συσκευές τους, όπως η τοποθεσία, οι επαφές και ακόμη και οι πληροφορίες για την υγεία τους. «Η συσκευή σας μπορεί να σας γνωρίζει καλύτερα από ό,τι σας γνωρίζει το cloud», έχει τονίσει σε συνέντευξή του ο οικονομικός διευθυντής της Qualcomm, Ακάς Παλκιουάλα.

Η Qualcomm συγκαταλέγεται μεταξύ των κατασκευαστριών ημιαγωγών που βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές και έχει ήδη έτοιμους επεξεργαστές για να την τροφοδοτήσουν. Ένα κύμα νέων smartphones και υπολογιστών που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος αναμένεται να διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα. Οι ελπίδες ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Ο Ενρίκε Λόρες διευθύνων σύμβουλος της Hewlett Packard, την περασμένη Τρίτη κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης για τα αποτελέσματα της εταιρείας για το γ΄ τρίμηνο, δήλωσε στους αναλυτές ότι οι υπολογιστές με ΤΝ το επόμενο έτος «θα ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο επέκτασης και ανανέωσης της αγοράς», ο οποίος πιστεύει ότι «θα διπλασιάσει τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης της κατηγορίας των υπολογιστών τα επόμενα τρία χρόνια».

Η Λίζα Σου, επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Advanced Micro Devices, προχώρησε ακόμη περισσότερο. Στην αντίστοιχη κλήση για τα αποτελέσματα της εταιρείας νωρίτερα τον Νοέμβριο, προέβλεψε ότι οι υπολογιστές με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης «θα επαναπροσδιορίσουν ριζικά την εμπειρία της πληροφορικής τα επόμενα χρόνια». Η μεγάλη ανταγωνίστρια της AMD, η Intel, έχει παρόμοια άποψη, με τον CEO Πατ Γκέλσινγκερ να υποστηρίζει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κλήσης για τα αποτελέσματα της εταιρείας, ότι «η άφιξη των υπολογιστών με ΤΝ συνιστά ένα σημείο καμπής στη βιομηχανία των υπολογιστών».

Για τα smartphones, ο διευθύνων σύμβουλος της Qualcomm Κριατιάνο Αμόν επισημαίνει ότι η προσθήκη της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι «παρόμοια με τη μετάβαση από το feature phone στο smartphone» αναφορικά με την αλλαγή στην εμπειρία του χρήστη -εξισώνοντας ουσιαστικά τη μετάβαση με την εισαγωγή του πρώτου iPhone. Ο πραγματικός κατασκευαστής του iPhone ήταν λίγο πιο επιφυλακτικός, αλλά σε μεγάλο βαθμό επειδή η Apple που έχει εμμονή με τη μυστικοπάθεια, δεν μιλάει ποτέ για κανένα από τα προϊόντα της μέχρι να είναι έτοιμη να τα παρουσιάσει. «Όσον αφορά τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, προφανώς έχουμε δουλειά σε εξέλιξη. Δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες για το τι είναι αυτό γιατί, όπως ξέρετε, πραγματικά δεν το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ Cook στην κλήση για τα αποτελέσματα της εταιρείας στις αρχές του μήνα. Ωστόσο, προσέθεσε: «Όμως μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι επενδύουμε, επενδύουμε αρκετά». Τα σχεδόν 30 δισ. δολάρια που δαπάνησε η Apple για έρευνα και ανάπτυξη για το οικονομικό έτος που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνιστά υψηλό ρεκόρ για την εταιρεία και οι δαπάνες ήταν κατά 14% υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά την υποχώρηση των εσόδων κατά 3% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι κατασκευαστές smartphones και υπολογιστών έχουν λόγο να αισιοδοξούν, δεδομένου ότι και οι δύο κλάδοι βλέπουν τις πωλήσεις τους να συρρικνώνονται τα τελευταία δύο χρόνια. Μεγάλο μέρος οφείλεται στις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία εκτόξευσε τις πωλήσεις από τα μέσα του 2020.

Η πρόσφατη επιβράδυνση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την πώληση μιας νέας γενιάς συσκευών με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένου ότι τα smartphones και ορισμένοι υπολογιστές που αγοράστηκαν στο απόγειο της πανδημίας θα αρχίσουν να δείχνουν την «ηλικία» τους το επόμενο έτος. «Πιστεύουμε ότι το Edge AI θα είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα που θα επικρατήσει, τροφοδοτώντας έναν νέο κύκλο προϊόντων για τα smartphones», προέβλεψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε έκθεσή τους στις 9 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι οι μετοχές που είναι εκτεθειμένες στα smartphones, όπως η Apple, η Qualcomm και η Samsung, οι οποίες έχασαν τη μεγάλη άνοδο της ΤΝ, θα αρχίσουν να επωφελούνται. Και η Citigroup αναβάθμισε πρόσφατα την κατασκευάστρια υπολογιστών HP, με την αναλύτρια Ασίγια Μέρτσαντ να αναφέρει ότι «η ΤΝ στους υπολογιστές μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αύξηση των εσόδων στα επόμενα χρόνια».

Ο κίνδυνος, βέβαια, είναι ότι η ΤΝ στις συσκευές θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλο ένα φαύλο κύκλο όπως το 5G, το οποίο έδωσε μια ώθηση στις πωλήσεις smartphones το 2021 που γρήγορα ξεφούσκωσε λόγω της έλλειψης νέων εφαρμογών χρήσης για την τεχνολογία. Τέτοιες «εφαρμογές-δολοφόνοι» θα είναι ιδιαίτερα απαραίτητες για τα smartphones με δυνατότητα ΤΝ, δεδομένου ότι οι φορείς ασύρματης τηλεφωνίας δεν έχουν σαφή λόγο να επιδοτήσουν τις συσκευές με τον τρόπο που το έκαναν με τα τηλέφωνα 5G.

Από την άλλη, ένα πιο έξυπνο smartphone εξακολουθεί να μην μπορεί να πωληθεί μόνο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ