Καταπέλτης δικαστής στη Φλόριντα για την Tesla – Γνώριζαν τα προβλήματα στην αυτόνομη οδήγηση

Φωτογραφία: Shutterstock

Δικαστής της Φλόριντα αποφάσισε ότι υπάρχουν «λογικά στοιχεία» ότι ο Έλον Μασκ και άλλα στελέχη της Tesla γνώριζαν ότι το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της εταιρείας ήταν ελαττωματικό, αλλά παρόλα αυτά άφησαν τα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους με τρόπο που δεν ήταν ασφαλής.

Το δικαστήριο του Παλμ Μπιτς ανακοίνωσε ότι διαθέτει στοιχεία ότι η Tesla «χρησιμοποίησε μία στρατηγική πωλήσεων που χαρακτήριζε τα προϊόντα ως αυτόνομα» και ότι οι δηλώσεις του Μασκ σχετικά με την τεχνολογία τους «επηρέασε σημαντικά τη γενική πεποίθηση των καταναλωτών για τις δυνατότητες των προϊόντων».

Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για να γίνει αγωγή σχετικά με τη μοιραία σύγκρουση του 2019 βόρεια στο Μαϊάμι, στην οποία ενεπλάκη ένα Tesla Model 3. Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε ένα φορτηγό το οποίο έστριβε στο δρόμο, με αποτέλεσμα να αποκοπεί τελείως η οροφή και να σκοτωθεί ο οδηγός, Στίβεν Μπάννερ.

Στην αγωγή, η σύζυγος του Μπάννερ κατηγορεί την εταιρεία για ηθελημένο παράπτωμα και βαριά αμέλεια, που θα μπορούσε να αναγκάσει την Tesla να πληρώσει σημαντική αποζημίωση.

Η απόφαση έρχεται λίγο καιρό αφότου η Tesla κέρδισε δύο αγωγές ευθύνης προϊόντων στην Καλιφόρνια στις αρχές της χρονιάς που αφορούσαν επίσης υποτιθέμενα ελαττώματα στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης.

Η απόφαση του δικαστηρίου περιλαμβάνει και τις ελλιπείς οδηγίες στο εγχειρίδιο της εταιρείας, ενώ χαρακτηρίζει την υπόθεση παρόμοια με μία άλλη σύγκρουση που έγινε το 2016 όταν το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Tesla δεν κατάφερε να εντοπίσει την κίνηση φορτηγών.

Ο δικαστής παρουσίασε και βίντεο από το 2016 που έδειχνε ένα όχημα Tesla να κυκλοφορεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση για να προωθήσει η εταιρεία την αυτόνομη οδήγηση.

Στην αρχή του βίντεο ακούγεται ένα μήνυμα που λέει ότι ο άνθρωπος που βρίσκεται στη θέση του οδηγού είναι εκεί μόνο για νομικούς λόγους. «Το αυτοκίνητο πηγαίνει μόνο του», έλεγε το μήνυμα.

Ο δικαστής υποστήριξε ότι στο βίντεο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι όλα αυτά είναι ευσεβείς πόθοι και ότι η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης στην πραγματικότητα δεν έχει βγει ακόμα στην αγορά.

Ειδικοί στο εμπορικό δίκαιο χαρακτηρίζουν την υπόθεση εξαιρετικά σημαντική, καθώς είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, καθώς και οι αποκλίσεις μεταξύ του τι γνώριζαν οι άνθρωποι της εταιρείας και τι υποστήριζαν δημόσια, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία του Έλον Μασκ ίσως βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με κολοσσιαία πρόστιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ