Γερμανία: Ο υπουργός Οικονομίας ακύρωσε το ταξίδι για την COP28

NEWSROOM
Γερμανία
Γερμανία/ Φωτογραφία AP

Το ταξίδι του στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 και στη Μέση Ανατολή ακύρωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, για να συμμετάσχει σε συνομιλίες στο Βερολίνο για την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε από τον Ρόμπερτ Χάμπεκ να παραμείνει «προκειμένου να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό του 2024 μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου», όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας σε ανακοίνωση χθες Κυριακή. Ο Σολτς, ο Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ των Ελεύθερων Δημοκρατών είχαν συνομιλίες το βράδυ της Κυριακής και αναμένεται να τις συνεχίσουν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο Χάμπεκ είχε προγραμματίσει να παραστεί την Τρίτη στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι και στη συνέχεια να επισκεφθεί το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Το ταξίδι αναβλήθηκε για την επόμενη δυνατή ημερομηνία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Γερμανία βρίσκεται σε αδιέξοδο αναφορικά με τον νέο προϋπολογισμό από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η ανακατανομή των 60 δισ. ευρώ αχρησιμοποίητων κονδυλίων για την πανδημία σε ειδικά ταμεία για την προστασία του κλίματος εκτός του τακτικού προϋπολογισμού ήταν αντισυνταγματική.

Το υπουργείο Οικονομικών πάγωσε τον τρέχοντα προϋπολογισμό και τα δύο μεγαλύτερα ειδικά ταμεία και η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το 2023 προκειμένου να αποκαταστήσει τον φετινό προϋπολογισμό.

Ο Λίντνερ έχει εντοπίσει ένα κενό ύψους 17 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος και τάσσεται υπέρ της κάλυψής του με περικοπές στις δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και οι Πράσινοι του Χάμπεκ θέλουν να αναστείλουν το λεγόμενο φρένο χρέους, ένα όριο στον καθαρό νέο ομοσπονδιακό δανεισμό και να εκδώσουν νέο χρέος για να καλύψουν το έλλειμμα και να γίνουν επενδύσεις για τη μετάβαση της Γερμανίας στην καθαρή ενέργεια.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος και αρμόδιος για τα θέματα που αφορούν το κλίμα, εμφανίσθηκε αισιόδοξος αργά την Κυριακή, λέγοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται «σε καλό δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας.

«Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους όλων, όμως επαναλαμβάνω ότι πιστεύω ότι σημειώνουμε καλή πρόοδο. Είναι μια επίπονη διαδικασία, αυτό είναι σαφές, αλλά σημειώνεται πρόοδος», δήλωσε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

ΣΧΕΤΙΚΑ