WSJ: Συνέκρινε τα γιαούρτια ΦΑΓΕ και το τουρκικό Chobani - Η τελική «ετυμηγορία»

NEWSROOM
WSJ: Συνέκρινε τα γιαούρτια ΦΑΓΕ και το τουρκικό Chobani - Η τελική «ετυμηγορία»

Η Wall Street Journal έκανε τη σύγκριση ανάμεσα σε διάφορες εκδοχές γιαουρτιού, χρησιμοποιώντας το ελληνικό ΦΑΓΕ ως παράδειγμα και αυτό της τουρκικής Chobani..

Το δημοσίευμα της μεγάλης Αμερικανικής εφημερίδας επικεντρώνεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν κατακλίσει την τοπική αγορά και έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ερευνητές διατροφής, τους εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας και τους γονείς.

Σύμφωνα με μελέτες που επικαλείται το δημοσίευμα, οι διατροφές που περιλαμβάνουν υψηλή περιεκτικότητα σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδυαστεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και κατάθλιψη.

Οι καταναλωτές μπορούν να εντοπίσουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αν κοιτάξουν την ετικέτα με τα συστατικά που υπάρχουν σε όλα τα προϊόντα της αγοράς. Για να δημιουργηθούν αυτά τα προϊόντα οι εταιρείες διασπούν ολόκληρα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα αμύγδαλα, και τα τροποποιούν χημικά για να δημιουργήσουν συστατικά που δεν υπάρχουν στη φύση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά ενισχυτές γεύσης και χρωστικές για να θυμίζει το αυθεντικό προϊόν που θέλει να υποκαταστήσει.

Μέσα στα πολλά συγκριτικά που έκανε η WSJ βρίσκεται και αυτό ανάμεσα σε ένα γιαούρτι που παράγεται από αγελαδινό γάλα ΦΑΓΕ και ένα επιδόρπιο γιαουρτιού της τουρκικής εταιρείας Chobani.

Τα επιδόρπια γιαουρτιού όπως αυτό της Chobani έχουν συστατικά που τα καθιστούν εξαιρετικά επεξεργασμένα. Ορισμένα απλά γιαούρτια όπως αυτό της ΦΑΓΕ δεν είναι υπερ-επεξεργασμένα. Το απλό γιαούρτι αποτελείται από παστεριωμένο γάλα, κρέμα γάλακτος και ζωντανές ενεργές καλλιέργειες γιαουρτιού.

Καταλήγοντας, το γαλακτοκομικό προϊόν είναι πιο ασφαλές για καθημερινή χρήση σε αντίθεση με τα επιδόρπια γιαουρτιού που πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ