Σολτς: Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό

NEWSROOM
Σολτς: Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό
AP Images

Βέβαιος ότι οι σκληρές συνομιλίες με τους εταίρους του συνασπισμού για τον καθορισμό του προϋπολογισμού της Γερμανίας θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία, δήλωσε σήμερα Σάββατο ο καγκελάριος της χώρας Όλαφ Σολτς.

Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο Σολτς δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, έναν τομέα για τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από το δημοσιονομικά συντηρητικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) έχει ζητήσει μεταρρυθμίσεις.

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία», δήλωσε ο Σολτς στους αντιπροσώπους του κόμματος αναφερόμενος στις εν εξελίξει συνομιλίες για τον προϋπολογισμό.

«Θα ήθελα όμως να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να μεταφέρω την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε. Και ότι θα πετύχουμε με τρόπο που είναι σημαντικός για το μέλλον αυτής της χώρας», πρόσθεσε.

Η κυβερνητική συμμαχία υπό την ηγεσία του Σολτς, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Πράσινοι, ταλανίζεται από την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου τον περασμένο μήνα, η οποία άνοιξε «τρύπα» ύψους 60 δισ. ευρώ στα δημοσιονομικά της Γερμανίας και ανάγκασε την κυβέρνηση να αναστείλει το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους» για τον προϋπολογισμό του 2023.

Οι εν εξελίξει συνομιλίες επικεντρώνονται στο κατά πόσον είναι δυνατή η αναστολή του φρένου χρέους και για το επόμενο έτος, προκειμένου να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 17 δισ. ευρώ, που θέτει σε κίνδυνο τις δαπάνες για βιομηχανικά έργα, την πολιτική για το κλίμα και την κοινωνική πρόνοια.

Μία ημέρα νωρίτερα, το SPD συμφώνησε στην ανάγκη μιας μεταρρύθμισης μεσοπρόθεσμα των επιβαλλόμενων ορίων δανεισμού της χώρας, ώστε να δοθεί στο κράτος μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών.

Ο Σολτς, του οποίου τα ποσοστά δημοτικότητας έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ σε πρόσφατη έρευνα του ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό δεν αποτελούν «ανυπέρβλητο εμπόδιο», όμως απαιτούν κοινή αντίληψη σε ολόκληρο τον τριμερή συνασπισμό.

«Είναι πολύ σαφές για μένα ότι δεν θα υπάρξει διάλυση του κράτους πρόνοιας στη Γερμανία», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ