Κίνα: Άλλο ένα επεισόδιο στα «παιχνίδια» του Πεκίνου με τις σπάνιες γαίες 

NEWSROOM
Κίνα: Άλλο ένα επεισόδιο στα «παιχνίδια» του Πεκίνου με τις σπάνιες γαίες 

Άλλο ένα επεισόδιο αναφορικά με την πίεση που ασκεί η Κίνα με τις σπάνιες γαίες ήρθε να προστεθεί, μετά την απόφαση του Πεκίνου να απαγορεύσει την εξαγωγή της τεχνολογίας για την κατασκευή μαγνητών με τα συγκεκριμένα μέταλλα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας έχει απαγορεύσει και την εξαγωγή της τεχνολογίας εξόρυξης και διαχωρισμού των σπάνιων γαιών.

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών που μετατρέπουν την ενέργεια σε κίνηση και χρησιμοποιούνται σχεδόν στα πάντα από τα ηλεκτρικά οχήματα, τις ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρονικά είδη, έως σε πυραυλικά αμυντικά συστήματα. Επί του παρόντος, από την Κίνα προέρχεται περί του 90% της παραγωγής σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι η εξάρτηση από την Κίνα σε οποιοδήποτε τμήμα της αλυσίδας αξίας δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε ο Νέιθαν Πικάρσιτς, εκ των ιδρυτών της εταιρείας γεωπολιτικών συμβουλών Horizon Advisory.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ζήτησε τη γνώμη των πολιτών προκειμένου να προσθέσει την τεχνολογία για την παρασκευή μαγνητών σμαρίου-κοβαλτίου, μαγνητών νεοδυμίου-σιδήρου-βορίου και μαγνητών κεραίου στον «Κατάλογο των τεχνολογιών που απαγορεύονται και περιορίζονται από τις εξαγωγές».

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται επίσης η απαγόρευση της τεχνολογίας για την παρασκευή οξυβορικού ασβεστίου σπάνιων γαιών και της τεχνολογίας παραγωγής μετάλλων σπάνιων γαιών, προσθέτοντάς τις σε προηγούμενη απαγόρευση της παραγωγής υλικών από κράματα σπάνιων γαιών.
Εκ των στόχων για τον καταρτισμό αυτού του καταλόγου είναι η προστασία της εθνικής ασφάλειας και του δημόσιου συμφέροντος.

Η Κίνα έχει καταστήσει σημαντικά πιο αυστηρούς τους κανόνες που διέπουν τις εξαγωγές αρκετών μετάλλων φέτος, εν μέσω της κλιμακούμενης διαμάχης με τη Δύση για τον έλεγχο κρίσιμων ορυκτών.

Εισήγαγε άδειες εξαγωγής για τα υλικά κατασκευής ημιαγωγών γάλλιο και γερμάνιο τον Αύγουστο, ενώ ακολούθησαν παρόμοιες ρυθμίσεις για διάφορους τύπους γραφίτη από την 1η Δεκεμβρίου.

«Η Κίνα επιδιώκει να διατηρήσει την κυριαρχία της στην αγορά», επισημαίνει ο Ντον Σβάρτζ, διευθύνων σύμβουλος της American Rare Earths, η οποία αναπτύσσει ένα ορυχείο σπάνιων γαιών και μια εγκατάσταση επεξεργασίας στο Ουαϊόμινγκ. «Πρόκειται πλέον για έναν αγώνα δρόμου».

Η κίνηση για την προστασία της τεχνολογίας των σπάνιων γαιών έρχεται καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τις σπάνιες γαίες της Κίνας.

Η χώρα της Ασίας έχει την τεχνογνωσία στη διαδικασία εκχύλισης με διαλύτη για τη διύλιση των στρατηγικών ορυκτών, την οποία η MP Material και άλλες εταιρείες της Δύσης αγωνίζονται να αναπτύξουν εξαιτίας τεχνικών περιπλοκών και ανησυχιών για τη ρύπανση.

Η μετοχή της MP, η οποία έχει αρχίσει με βραδύ ρυθμό να αυξάνει την επεξεργασία σπάνιων γαιών στην Καλιφόρνια, πραγματοποίησε άλμα άνω του 10% χθες Πέμπτη μετά την ανακοίνωση της Κίνας.

Από τη μεριά της, η Ucore Rare Metals δήλωσε ότι ολοκλήρωσε την έναρξη λειτουργίας μιας εγκατάστασης για τη δοκιμή της δικής της τεχνολογίας επεξεργασίας σπάνιων γαιών, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

«Θα χρειαστούν νέες τεχνολογίες για να ξεπεράσουμε την δεσπόζουσα θέση της Κίνας σε αυτές τις σημαντικές περιοχές», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ucore Πατ Ράιαν. Χθες η μετοχή της Ucore έκλεισε με κέρδη άνω του 16%.

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η τεχνολογία για τις σπάνιες γαίες της Κίνας όντως εξάγεται. Το Πεκίνο έχει αποθαρρύνει τις εξαγωγές της εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Καραγιαννόπουλο, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Neo Performance Materials, η οποία διαχωρίζει τις σπάνιες γαίες στην Εσθονία.

«Αυτή η ανακοίνωση απλώς επισημοποιεί αυτό που όλοι γνώριζαν ότι ισχύει», προσθέτει ο Καραγιαννόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ